Material arheologic din cetatea Tomis, aruncat la… GROAPA DE GUNOI. Stelian Ion: „Lucrările trebuie să înceteze RAPID!” Constanța Altfel: „Îndrăznim să spunem că, în Constanța, Justiția a EȘUAT”

Tensiune mare la Constanța în ultimele zile din cauza unei lucrări din centrul orașului. Vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse cu prilejul acestei lucrări, iar reacția societății civile a fost vehementă împotriva investitorului, SC Bueno Comp SRL.

Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală. S-a efectuat descărcarea arheologică în 2016, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică.

CITEȘTE ȘI:

Stelian Bucovală a fost al doilea sponsor ca importanță pentru PNL, la nivel național, la alegerile europarlamentare de anul trecut și este rudă cu prefectul George Niculescu, propus de PNL pentru această funcție.

USR Constanța și Asociația Constanța Altfel nu cred în aceste angajamente ale investitorului și au avut mai mult inițiative în ultimele zile, printre care și un lanț uman, chiar de 24 ianuarie.

Între timp, deputatul USR Stelian Ion a anunțat, luni, faptul că „temerile noastre par a se confirma”. Militanții USR au descoperit locul în care este aruncat pământul excavat și au chemat arheologii, iar luni s-au deplasat la fața locului, în frunte cu Stelian Ion, unde au arătat faptul că se găsește cu foarte mare ușurință material arheologic în pământul aruncat.

CITEȘTE ȘI:

Materialul rezultat din excavații – pământ și obiecte istorice, este aruncat la marginea Constanței, în zona Palas.

„Este un caz cutremurător, care poate fi considerat un exemplu – simptomatic pentru ce se întâmplă în România – unde primează doar interesele unor băieți deștepți, iar istoria e aruncată la coș. Constanța, din nou, se face de râs, prin grija autorităților, pentru că vina principală a avut-o Primăria, care a retrocedat acel teren, care s-a demonstrat a fi sit arheologic. Investitorul nu a înțeles să apeleze la arheologi și să aibă supraveghere din partea acestora, cum ar fi fost normal și a luat pământul și l-a dus la marginea Constanței. Eu bănuiesc că nici pentru asta nu are autorizație! Nici o instituție serioasă nu te lasă să aduci moloz pe teren și să îl faci neutilizabil. Pe acest teren, arheologii, în weekend, au găsit niște vestigii, au întocmit un proces verbal pe care l-au înaintat Direcției Județene de Cultură Constanța, de la care așteptăm un răspuns prompt. Lucrările trebuie să înceteze rapid, să intre arheologii, să vadă ce s-a distrus, ce se poate păstra, ce vestigii mai sunt încă… Găsim în fiecare minut câte un obiect de ceramică… Două lucruri se desprind: Constanța nu și-a respectat istoria, cultura, nici partea de mediu și, în continuare, după ce a plecat Mazăre, lucrurile sunt la fel: mulți băieți deștepți își dau mâna, care au influență, foarte mulți bani. O să merg personal spre ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) și Poliția de Patrimoniu. Aceste instituții ar trebui să intervină rapid și să oprească lucrarea. Este un punct de la care nu mai există întoarcere. Probabil va fi modificată legislația, iar autoritățile trebuie să se trezească, pentru că ajungem de râsul Europei”, a spus Stelian Ion.

vestigii antice

Grav: SC Bueno Comp SRL a REFUZAT supravegherea arheologică

Plecat de la mormanul de pământ pentru a depune sesizări la Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Stelian Ion ne-a precizat faptul că Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a solicitat supravegherea arheologică, pe care investitorul a… refuzat-o.

vestigii

Zilele acestea directorul MINAC le-a propus un contract pentru supraveghere arheologică iar Stelian Bucovală a luat contractul de pe masă, s-a ridicat și a plecat. A refuzat să semneze pentru supravegherea arheologică”, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

stelian ion

Constanța Altfel: „Bucovalele trebuie să înfunde pușcăria

De cealaltă parte, Asociația Constanța Altfel, la rândul ei implicată în inițiativele de stopare a lucrărilor, a fost mult mai vehementă în declarații:

„Toți cei implicați, începând cu prefectul în conflict de interese, cu poliția locală care a fugărit protestatarii, cu conducerea locală a DJCC, cu arhitecții (arheologii – sic!) care trebuia să supravegheze și nu au făcut-o, nu că trebuie demiși, asta ar fi cea mai mică dintre „pagube”. Toți cei anterior enumerați și mulți alții trebuie să înfunde pușcăria. Dacă cele susținute de reprezentanții muzeului sunt reale, toți cei ce nu și-au făcut treaba și au vegheat la protejarea intereselor familiei prefectului, ale potentaților zilei (potenți în bani, că mintea nu-i ajută), în loc să protejeze patrimoniul național, fac parte dintr-un grup infracțional organizat. Iar organele de cercetare penală trebuie să se sesizeze din oficiu. Sau trebuia. De mult chiar. Așa cum au știut, tot din oficiu, să supravegheze „lanțul uman” din 24.01.2020. Cu poliție, cu jandarmi, cu tot tacâmul. Dacă cele de mai sus sunt reale, să îndrăznim să o spunem, în Constanța, justiția a eșuat. Pentru că nu mai inspiră nimănui nimic. Nici frică și nici respect!”, au transmis reprezentanții Asociației Constanța Altfel.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *