Mateescu (AUR) îl asediază pe Grindeanu (Transporturi): „ELIMINAȚI taxa de utilizare a podurilor peste Dunăre!”

Senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, a formulat o interpelare către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cu privire la eliminarea taxei de utilizare a podurilor peste Dunăre pentru dobrogeni. Proiect inițiat de liberali încă din legislativul trecut, trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, numai că… a rămas blocat și nu mai poate fi aplicat la timp.

Miercuri, senatorul Mateescu a avut o declarație politică în Parlament în acest sens și, între timp, a inițiat și o interpelare prin care solicită lămuriri din partea ministrului:

Domnule ministru,

De la 1 ianuarie 2022 ar trebui să fie eliminată taxa de utilizare a podurilor peste Dunăre, dar proiectul de lege este blocat la nivelul Camerei Deputaţilor, la solicitarea Ministerului Transporturilor şi a Infrastructurii. Principalul argument de eliminare a taxei este de natură economică. Este o povară în plus pentru toate întreprinderile – mici, mijlocii sau mari – din Dobrogea, pentru că această taxă distorsionează prețul final, adică încarcă suplimentar costul de producție, la orice bun care este produs în Dobrogea. Sumele pe care agenții economici le plătesc sunt colosale, putând ajunge chiar la câteva zeci de mii de euro pe lună, având în vedere că această taxă este utilizată atât pentru aprovizionare, cât și la distribuția finală a produselor.

Este esențial, domnule ministru, să înțelegem că, prin taxa de pod peste Dunăre, companiile din sud-estul ţării pierd startul atunci când concurează cu alte companii din țară, indiferent de sectorul economic din care provin. De asemenea, în calitate de ministru în domeniul infrastructurii şi transporturilor, nu se poate să nu fi observat, chiar dacă sunteţi de puţin timp la conducerea acestui minister, că plata acestei taxe nu a adus niciun fel de îmbunătăţire infrastructurii rutiere în județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Galați sau Călărași. Această formă de taxare este total incorectă, imorală și nedreaptă, mai ales că nu există o precizie clară privind destinația finală a banilor colectați. În momentul de față, evoluția tehnologică este o soluție la care această companie poate apela pentru colectarea mai bună a plății rovinietei.

Acestea fiind scrise, vă solicit, domnule ministru, să precizaţi punctul de vedere oficial al dumneavoastră privind eliminarea taxei de utilizare a podurilor peste Dunăre.

Vă solicit răspuns în scris și oral!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *