Mateescu (AUR) îi solicită lui Stelian Ion stadiul demersurilor privind readucerea în țară a lui Sebastian Ghiță și Marko Attila

Senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, a formulat o interpelare ministrului Justiției, Stelian Ion, cu privire la demersurile de readucere în țară a foștilor parlamentari fugari, Sebastian Ghiță și Marko Attila Gabor.

Sebastian Ghiță este cercetat penal în mai multe dosare fiind acuzat de spălare de bani, folosire de informații confidențiale, șan­taj, mită, cumpărare de influență, conducere fără permis, și i s-a stabilit o cauțiune de 13 mi­lioane de euro. În septembrie 2016, Sebastian Ghiță s-a autodenunțat la Parchet: „Am participat la măsluirea raportului de expertiză privind teza de doctorat a Codruței Kövesi”. Fostul deputat Sebastian Ghiță, aflat sub control judiciar și cu interdicție de a părăsi țara, a fost văzut ultima oară în public în seara zilei de luni, 19 decembrie 2016, la o reuniune de bilanț a SRI cu parlamentarii care au făcut parte din Comisia de Control din Parlament. La o săptămână după această dispariție, la postul de televiziune deținut de Sebastian Ghiță, România TV, au început să fie difuzate o serie de înregistrări nedatate, înregistrări în care acesta aducea acuzații grave la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, respectiv a generalului SRI Florian Coldea. Pe 14 aprilie 2017, autoritățile sârbe și române au anunțat reținerea lui Sebastian Ghiță de către poliția din Belgrad. După o lună și jumătate a fost eliberat din arestul preventiv și menținut în arest la domiciliu, pentru o cauțiune de 200.000 de euro.

Marko Attila este urmărit într-un dosar, legat tot de retrocedări, respectiv despăgubiri supraevaluate și a fugit în Ungaria.

Interpelarea senatorului Mateescu:

Domnule ministru,în momentul de față există mai multe dosare de extrădare care nu au fost rezolvate până în acest moment. De exemplu, dosarul de extrădare a lui Sebastian Ghiță este foarte cunoscut, la fel ca cel al lui Marko Attila-Gabor.

În cazul Ghiță, Curtea de Apel de la Belgrad a anunţat că fostul deputat Sebastian Ghiţă nu va fi extrădat în România. Prin această decizie, instanţa a menţinut sentinţa Curţii Supreme a Serbiei, hotărâre contestată de Ministerul Justiţiei de la noi în 2018.  

Rezultatul demersurilor făcute de ministerul de resort este neaşteptat mai ales că în perioada 2017-2019, fostul  ministrul Tudorel Toader a oferit mai multe asigurări presei că dosarul privind extrădarea inculpatului Sebastian Ghiţă va fi soluţionat favorabil, deoarece au fost trimise în Serbia toate documentele necesare.De atunci nu se mai știe nimic.

În cazul fostului deputat UDMR Marko Attila –Gabor, din 2017 nu se mai știe nimic.

În acest sens, vă solicit domnului ministru să precizați următoarele :

  1. Care este stadiul și ce demersuri ați întreprins din nou în cazul fugarului Sebastian Ghiță ?
  2. În condițiile în care ați afirmat la începutul mandatului că veți depune eforturile pentru rezolvarea tuturor dosarelor de extrădare vă rog să precizați ce a-ți realizat până acum referitor la dosarele de mai sus, inclusiv și cazul Attila Gabor ?
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.