Mateescu (AUR), despre raportul Departamentului de Stat al SUA privind Justiția din România: „NU avem politicieni loiali față de poporul român”

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, continuă să funcţioneze, menţionează un raport al Departamentului de Stat al SUA referitor la climatul juridic din România, emis pe 23 iulie. Potrivit documentului, se consemnează faptul că raportul de activitate al DNA pe 2020 indică faptul că eşecul de a corecta cadrul legislativ prin includerea deciziilor Curţii Constituţionale a avut impact negativ asupra eficienţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Raportul Departamentului de Stat menţionează şi că lupta anticorupţie a suferit un regres în perioada 2017 – 2019, din cauza unei campanii concertate din perioada guvernului anterior destinată slăbirii eforturilor anticorupţie, a cadrului legislativ penal şi juridic şi a independenţei justiţiei. Actualul guvern a început să recupereze, dar acest efort va necesita timp pentru a avea efecte depline. De asemenea, actualul Guvern a reluat eforturile pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor de Justiţie, menţionează raportul.

„Inconsecvenţa şi lipsa de predictibilitate în jurisprudenţa instanţelor sau în interpretarea legilor rămân o preocupare majoră pentru investitorii străini şi locali şi pentru societate în ansamblu”, consideră Departamentul de stat, care face referire la apelurile îndelungate faţă de deciziile instanţelor, precum şi eşecul în implementarea acestor decizii.

Despre acest raport, senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, jurist al partidului, consideră că este o direcție trasată pentru toate statele din peninsula balcanică și că România este în raport de vasalitate față de partenerul strategic. De asemenea, Mateescu mai arată că SIIJ nu este altceva decât un proiect copiat, care nu ar trebui neapărat desființat, ci adaptat realităților românești.

„Am studiat materialul, iar vasalitatea aceasta față de unul sau altul e oarecum păguboasă nouă ca națiune, nu putem revoca toate Tratatele la care am aderat. Nu avem politicieni sau majoritate care să poată dovedi loialitate poporului român, e un amalgam politic care are aceleași interese pentru cei care decid direcția poporelor din peninsula balcanică. Secții sau instanțe speciale pentru anchetă sau judecată sunt și pentru alte categorii de funcționari publici și în alte state, pentru militari sunt Curțile militare, pentru politicieni sunt Curțile de drept comun înalte, însă presiunea pe magistrați este mai mare decât la alte categorii de funcționari. Dar, făcând o comparație sau drept comparat cu alte state dezvoltate unde – atenție, jurații dau verdictul – e cale lungă, noi trebuie doar atât: să nu aducem în derizoriu și bruma de magistrați corecți și mă refer aici doar la cei neantamați de nici un fel, Servicii, politic etc. SIIJ este un proiect copiat, trebuie doar să îl adaptăm la realitățile românești”, a spus senatorul Mateescu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.