Mateescu (AUR), despre desființarea SIIJ: „Președintele CSM nu a știut să-mi spună când a avut dreptate… De aceea încercăm să menținem Secția”

În timp ce între USR și PNL se discută cu săbiile pe masă în privința desființării SIIJ, cei din opoziție ar dori să o… mențină. Deputatul constănțean al AUR, Dumitru Viorel Focșa și senatorul Sorin Cristian Mateescu au organizat recent o conferință de presă și, printre subiectele abordate, s-a vorbit despre această Secție specială privind anchetarea magistraților.

Mateescu, jurist al AUR la nivel național, a precizat faptul că nu știe când președintele CSM a avut dreptate, când a dat cele două avize negative, la înființare și la… desființare. Fără un răspuns concret, Mateescu consideră că Secția ar trebui să rămână pe poziții:

„Noi am fost fermi de la început: menținerea acestei Secții. Am înțeles că e un program asumat al Guvernului. Eu am participat la toate ședințele – Senatul e cameră decizională – au fost invitate societățile profesionale, barourile, CSM, parchetele, ÎCCJ. La momentul înființării, CSM a dat aviz negativ, dar la desființare a dat… tot negativ. Când a avut CSM dreptate? Când a dat aviz negativ la înființare sau la desființare? Președintele CSM mi-a răspuns că de fiecare dată… Președintele ÎCCJ a spus clar că trebuie menținută. Vorbim de libertatea și garanția drepturilor procesuale ale judecătorilor. Orice om e supus greșelii și e posibil ca un judecător să poată greși. Dacă dosarele vor fi preluate din nou de DNA se vor face presiuni. Metodele DNA sunt – din punctul meu de vedere – ca o poliție politică. Normal ar trebui să fie o Secție specială pentru fiecare categorie de funcționari public. Avem structuri judecătorești militare, de drept comun, pentru demnitari ai statului. În lege, demnitarii acum sunt judecați de parchetul de pe lângă ÎCCJ și competențele acestea ar trebui să rămână. Orice cetățean are dreptul la un proces echitabil. Încercăm să menținem această Secție”, a spus senatorul Mateescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.