Mateescu (AUR Constanța), către Drulă (Transporturi): „Știți că ați revocat CA al Portului Constanța fără să aveți atribuții legale?”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a convocat la începutul acestei luni Adunarea Generală a Acționarilor la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (APMC). Pe ordinea de zi a Convocatorului s-a aflat revocarea Consiliului de Administrație, numirea membrilor provizorii în CA pentru următoarele patru luni, stabilirea indemnizației acestora, și aprobarea formei și conținutului contractului de mandat.

CA al APMC a avut următoarea componență: Elena Pătrașcu, Gabriela Murgeanu, Daniela Șerban, Constantin Chirilă, Mircea Burlacu, Ghiorghe Bătrînca, Cătălin Diaconu. După ședință s-a decis revocarea următorilor: Elena Petrașcu (fosta șefă a CA-ului), Daniela Șerban, Ghiorghe Bătrînca, Mircea Burlacu. Aceștia au fost înlocuiți cu: Mihai-Florin Mihail, Adrian Crizbășianu, Bogdan Enache și Cristian Paris.

Persoanele de răsunet înlocuite sunt Daniela Șerban – directorul economic al companiei din 2012. Între 2008 şi 2016, Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga, iar între 2011- 2012 a ocupat un post de consilier economic la RAJA SA. Ea s-a aflat în CA al CNAPM din 2018. Al doilea este Mircea Burlacu, președinte și consilier juridic în Comitetul de Dialog Social pentru porturi și căi navigabile, și membru în Federația Națională a Sindicatelor Portuare. Acesta este cunoscut ca fiind omul lui Gabriel Comănescu în portul Constanța, președintele Grup Servicii Petroliere.

Între timp, senatorul constănțean al AUR, jurist al partidului, Sorin Cristian Mateescu, a intervenit și a adresat o interpelare către ministrul Drulă, în cadrul căreia i-a atras atenția că… nu a avut atribuții legale pentru schimbarea CA al APMC:

„Domnule ministru, săptămâna trecută ați convocat Adunarea Generală a Acționarilor Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime – Constanța pentru a-i revoca din funcție pe administratori, înainte de expirarea contractelor de mandate valabile până în aprilie 2022. Interesant este faptul că dumneavoastră ca ministru nu aveți atribuții în guvernanța corporativă, care reglementează activitatea Portului Constanța. În acest sens dacă dumneavoastră doreați să convocați Adunarea Generală a Acționarilor trebuia să solicitați acest lucru Consiliului de Administrație, care de asemenea trebuia să convoace Adunarea Generală a Acționarilor unde să fie trecută pe ordinea de zi schimbarea administratorilor. Altfel spus, conform legislației în vigoare, Ministrul Transporturilor nu are nici un fel de prerogativă pe acest subiect. Ce mi se pare strigător la cer, domnule ministru, pentru ședința convocată pe 15 aprilie 2021, Fondul Proprietatea a votat prin corespondență pe 14 aprilie, la ora 15.56. Conform acestui document, Fondul Proprietatea s-a abținut la primele cinci puncte din convocator. Adică s-a abținut de la revocarea administratorilor, la numirea unor noi membri provizorii în CA, stabilirea indemnizației fixe, aprobarea formei și conținutul contractului de mandat și la mandatarea reprezentanților acționarului majoritar să semneze contractul de mandat cu membrii provizorii. În acest sens, vă solicit domnului ministru să precizați punctul dumneavoastră de vedere cu privire la modul în care au fost schimbați administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime – Constanța?”, a transmis senatorul Mateescu în interpelarea sa.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.