Măsurile de relaxare, de la 1 Iunie. Sunt permise spectacolele în aer liber! Sportul, doar la nivel competițional, fără public

Premierul Ludovic Orban a comunicat, joi seară, în cadrul ședinței de Guvern, lista măsurilor de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Per ansamblu, se vor redeschide terasele, va fi permis accesul pe plaje, se reiau activitățile sportive competiționale, dar fără public, iar spectacolele vor avea loc în… condiții speciale.

„Se permite organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, stabilită prin ordinul comun al ministrului Tineretului și Sportului și ministrului Sănătății. Se permite organizarea și desfășurarea în bazine aflate în aer liber sau în bazine acoperite a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. De asemenea, se permite desfășurarea de sportivii profesioniști a activităților de pregătire fizică în spații închise, numai cu respectarea distanțării între participanți, încât să se asigure minim 7 m de persoană și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Din 1 iunie este permisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber precum și a festivalurilor publice și private cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune, aflate la o distanță de minim 2 m unul față de celălalt și cu obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul spectacolului. Din 1 iunie se ridică interdicțiile privind deplasarea persoanelor în afara localităților. Se reia transportul feroviar internațional. Se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate speciale și ocazionale. Se permite prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spații destinate dispuse în exteriorul clădirilor în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă dacă sunt persoane din familii diferite și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de chaise lounge-uri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanțe de minim 2 m între chaise lounge-urile care sunt utilizate de persoane din familii diferite și cu respectarea normelor de protecție sanitară”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului, mai multe ministere trebuie să se mobilizeze ca să emită normele de aplicare, prin ordine comune, a măsurilor stabilite.

„Va trebui să introducem în HG toate modificările, în conformitate cu această decizie a CNSU, pentru a permite desfășurarea activităților pentru care se ridică restricțiile care au existat. Toți miniștrii care trebuie să emită ordinele comune vor trebui să lucreze până în 1 iunie pentru elaborare și publicarea în Monitorul Oficial, astfel încât toți administratorii de plaje, toți patronii de companii care au terase, toți transportatorii rutieri și toate celelalte categorii de agenți economici să cunoască foarte bine care sunt regulile care trebuie respectate odată cu deschiderea acestor activități”, a mai spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *