Măsurile de prevenire a răspândirii pestei, prezentate de ministrul Deneș, la Constanța. Ministerul Apelor și Pădurilor: „Pesta porcină africană nu afectează oamenii”

Scandalul pestei porcine africane (PPA) a adus sute de zootehniști din România în pragul disperării. Potrivit autorităților de la București, din cauza sutelor de focare, majoritatea fiind situate în Dobrogea, s-a luat măsura sacrificării a mii de porci, ceea ce înseamnă o lovitură devastatoare pentru economia țării. Mulți dintre fermieri privesc toată această agitație în jurul pestei porcine cu neîncredere, mai ales că România a mai trecut printr-un episod oarecum similar în urmă cu aproape 10 ani când milioane de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare. Pentru a face lumină în cazurile de pestă porcină, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat, marți dimineață, la sediul Prefecturii Constanța, la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, pe tema pestei porcine africane.

CITEȘTE ȘI:

Asociația PRO Consumatori solicită demisia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. „Este îngropat programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci”

La ședință au fost prezenți președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, prefectul județului Constanța, Dan Jeacă, subprefectul Mustafa Levent Accoium; directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun; directorul executiv al DSVSA Constanța, Silvana Diana Cristescu; directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Constanța, Iulia Antonia Bruchental; reprezentanți ai direcțiilor silvice, ai ANIF, ai Gărzii de Coastă, ai IGSU, ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). De asemenea, la întâlnire au fost prezenți primari și gestionari ai fondurilor silvice și cinegetice din județele Constanța și Tulcea, precum și Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.

prefectura 1

Ministrul Ioan Deneș și-a început alocuțiunea prezentând măsurile decise în cadrul  Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Hotărârea 3, precum și modul de acțiune, punând accent atât pe măsurile care trebuie întreprinse pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât și pe modul de acțiune în interiorul focarelor de infecție. Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de animale sălbatice sănătoase care trebuie să fie în cele două județe, ca urmare a aplicării Hotărârii 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, respectiv conform Planului suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. Ministrul Deneș s-a referit în mod special la măsurile cu incidență în domeniul cinegetic aflate sub responsabilitatea Ministerului Apelor și Pădurilor. De asemenea, ministrul Ioan Deneș a expus celor prezenți aspecte privind Directiva UE 60/2002 (articolele 15 și 16) care se referă la pesta porcină. Autoritățile reamintesc apelul făcut de ANSVSA către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluția acesteia.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic“, spun cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor.

CITEȘTE ȘI:

Asociația PRO Consumatori solicită demisia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. „Este îngropat programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci”

Potrivit actualizării din 10 august făcută de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, în perioada 1 ianuarie – 10 august au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populației, una într-o exploatație de tip A, 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale.De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți. Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr  de 35 de focare, confirmate în:

– Județul Satu – Mare – 9 în gospodăriile populației și 10 cazuri la porci mistreți,

– Județul Bihor –  26 în gospodăriile populației și un caz la mistreț,

– Județul Sălaj – 2 cazuri la mistreț.

În zona de Sud-Est a României, au fost înregistrate 610 focare de PPA, după cum urmează:

– Județul Tulcea – 494 focare, dintre care 489 focare în gospodăriile populației, 3 în exploatații comerciale, 2 la  SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale), unul la SC PIGCOM, într-o exploatație de tip A și 17 cazuri la porci mistreți.

– Județul Brăila – 23 în gopodăriile populației,

– Județul Constanța – 29 în gospodăriile populației,

– Judeţul Ialomiţa – 62 în gospodăriile populației,

– Judeţul Galați – 2 în gospodăriile populației.

CITEȘTE ȘI:

Tristețe peste măsură la Carniprod. Directorul general Ciuleac: „Am putea să lucrăm, dar ne țin închisă fabrica! Nu am văzut un buletin de laborator, vor găsi metode să nu ne dea banii” Președintele CJ, Teodorescu: „Într-o lună repornește procesarea!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *