Măsuri ÎN PREMIERĂ în România, anunțate de Arafat: Evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de persoane sunt INTERZISE!

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, interzicerea organizării unor activităţi fiind valabilă până la 31 martie.

„Începând de azi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricărei activități care presupune participarea a unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activitățile cu un număr mai mic de 1.000 persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte pe baza unei analize a riscurilor și a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcției de Sănătate Publică. Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 martie, dar pot fi prelungite în funcție de evoluțiile la nivel european. Măsura vizează atât evenimentele publice cât și cele private desfășurate în interior și evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.

Toate măsurile adoptate sunt următoarele:

  • suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează cel puțin un caz de coronavirus
  • interzicerea activităților în aer liber sau în incinte cu participarea unui număr mai mare de 1.000 de oameni
  • accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor
  • a fost reluată recomandarea ca românii să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România
  • persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare

Este pentru prima dată când astfel de măsuri se iau pe teritoriul României.

În acest context, meciurile de fotbal vor avea loc fără spectatori. Secretarul de stat în MAI le-a recomandat românilor să nu vină în ţară dacă vin din zonele afectate de infecţiile cu noul coronavirus.

În urma deciziei Guvernului României, conform căreia se interzic adunările a peste 1.000 de oameni la evenimente sociale, Federaţia Română de Fotbal a sistat organizarea de meciuri cu spectatori pentru toate competiţiile pe care le organizează.

„Cât despre mall-uri, teatre, alte locuri, aceste locuri nu sunt prevăzute acum de aceste măsuri, dar este posibil, dacă vedem că există o răspândire comunitară consistentă, să se ajungă la aceste măsuri. La acest moment nu sunt luate în considerare”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a mai declarat că cei care nu respectă condiţiile de izolare pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus riscă amenzi de până la 20.000 de lei. În acelaşi timp, vor fi deschise şi dosare penale dacă îmbolnăvesc cu ştiinţă alţi cetăţeni.

Compania aeriană low-cost, Wizz Air, a anunțat, duminică, decizia de a suspenda toate zborurile din România spre nordul Italiei ca urmare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus. Zborurile din România către vor fi suspendate până pe 3 aprilie.

Primul eveniment major anulat, după ce autoritățile au interzis organizarea adunărilor cu peste o mie de participanți din cauza coronavirusului, este Salonul Internațional de Carte Bookfest Timișoara, care era programat în perioada 12 – 15 martie.

Situația la Constanța

Duminică, în județul Constanța, situația se prezintă astfel:

  • persoane izolate: 288 + 135 membri de familie.
  • persoane carantinate: 0

Conform informațiilor de la DSP, astăzi ies din izolare 25 de persoane.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *