Masca de protecție ar putea fi OBLIGATORIE în școli. 75% din salariu, pentru părinți în perioada suspendării cursurilor

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că dorinţa autorităţilor este masca de protecţie să fie obligatorie în şcoli, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, iar printre alte măsuri care ar putea fi luate se află dezinfectarea mâinilor, aerisirea clasei şi crearea unor circuite de intrare-ieşire în şcoală. Turcan a afirmat că în privinţa începerii anului şcolar sunt proceduri definitivate şi proceduri în curs de definitivare.

Sunt proceduri definitivate şi proceduri în curs de definitivare. Unele reguli, inclusiv modul de evaluare a gradului de risc pentru unele comunităţi şi implicit şcoli, nu este stabilit de politicieni, aşa cum fals probabil se vor grăbi unii să transmită, ci de specialişti în sănătate publică. Toate regulile sanitare vor fi detaliate de către Ministerul Sănătăţii tocmai pentru că ele trebuie să fie sigure din punct de vedere al sănătăţii, dar şi aplicabile pentru că e foarte posibil să vină un om politic şi să spună, ştiu eu, trebuie să fie distanţa de patru metru între elevi. În mod firesc ne întrebăm cu toţii cei care suntem responsabili cum poţi să faci în România anului 2020 în care infrastructura şcolară a fost mai degrabă uitată decât susţinută în ultimii 30 de ani. Aceste reguli sanitare sunt testate pe fiecare unitate şcolară de Ministerul Educaţiei şi în felul acesta vom veni cu ghidul final de măsuri sanitare pentru fiecare unitate şcolară. (…) Aceste detalii vor fi anunţate după ce Ministerul Educaţiei vizează această analiză pe infrastructura şcolara raportată la numărul de elevi în general, dar şi la numărul de elevi la clasă. Distanţa exactă între copii o vom anunţa şi în funcţie de capacitatea de implementare. Specialiştii care lucrează în Ministerul Sănătăţii şi INSP vor propune exact acel set de măsuri sanitare care să genereze un confort şi pentru copii în clasă, dar şi siguranţă pentru părinţi, pentru profesori, că odată plecaţi la şcoală nu se vor îmbolnăvi. (…) Avem un obiectiv, vom vedea exact după ce finalizăm, săptămâna aceasta la final va fi gata această evaluare pe fiecare unitate şcolară. După ce avem evaluarea vom putea vehicula cifre. (…) Peste jumătate ne dorim să ştie să facă cursuri online”, a transmis Raluca Turcan.

turcan
Vicepremierul Raluca Turcan

Ea a mai spus că pe lângă portul măştii în şcoli pot exista şi măsuri precum dezinfectarea mâinilor, igienizarea sălii de clasă sau crearea unor circuite de intrare-ieşire. Turcan a mai precizat că este analizată posibilitatea ca elevii cu probleme medicale să poată sta acasă şi urmări lecţiile online.

Potrivit vicepremierului, autorităţile îşi doresc ca peste jumătate dintre profesori să ştie să facă cursuri online de la 14 septembrie, data începerii noului an şcolar, precizând că au fost create diferite grupuri de pregătire în acest sens.

Cursurile, suspendate timp de 14 zile

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, în legătură cu scenariile privind începerea şcolii, că dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se stabileşte ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online, decizia fiind luată de unitatea de învăţământ, inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă.

Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala şi este foarte important pentru că ne dorim un învăţământ de calitate, dar, în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate. De fapt, vorbim despre scenariul 1, în care în localitate nu există un număr mare de îmbolnăviri; scenariul 2 în care există, dar putem să desfăşurăm activităţile în unităţi de învăţământ, iar dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”, a transmis Anisie.

anisie monica
Ministrul Educației, Monica Anisie

Ministrul a mai adăugat că decizia este descentralizată la nivelul localităţii, fiind luată de unitatea de învăţământ, cu inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă.

75% din salariu pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor școlare

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că în noul an școlar care va începe pe 14 septembrie, în cazul în care cursurile se suspendă într-o anumită școală, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi 75% din salariu pe perioada în care stau acasă cu copilul să învețe online.

orban5

„În perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii: pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare, un părinte la alegere a avut posibilitatea să stea acasă într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariu. Și pentru începerea școlii vom lua o măsură similară. Măsura în schimb va fi flexibilă pentru că situația epidemiologică fiind diferită de la o localitate la alta, măsura nu va fi generală. Deci va fi o măsură locală. Dacă într-o școală avem cazuri și se închide școala 14 zile, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi pe perioada suspendării cursurilor forma de sprijin de 75%”, a declarat Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.