Mărirea cu 25% a salariului de bază pentru bugetari, praf în ochi?! Petru Movilă, PMP: „Pentru anumite categorii de funcționari, majorarea salarială este inexistentă!”

La începutul acestui an, actuala coaliție de guvernare, PSD-ALDE, a implementat un soi de revoluție fiscală, spunând că această revoluție va duce, implicit, la creșteri salariale. Printre altele, Executivul a impus trecerea contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. Pentru ca salariații să poată plăti aceste contribuții a fost adoptată o lege, 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care celor din sectorul public să le fie mărit cu 25% salariul de bază. Numai că, potrivit celor din opoziție, în unele cazuri, creșterea a făcut mai mult rău decât bine. Concret, creșterea cu 25% a veniturilor nu acoperă cheltuielile cu plata contribuțiilor. De aceea, un grup de parlamentari ai PMP și UDMR a inițiat un proiect de lege pentru completarea art. 38 din Legea în cauză. Concret, aleșii vor introducerea următoarei sintagme: „În situația în care începând cu 1 ianuarie 2018, creșterea salarială nu acoperă sau, după caz, acoperă parțial valoarea contribuției de asigurări sociale și contribuției de asigurări sociale de sănătate transferate de la angajator la salariat atunci salariile de bază pot crește în cotele procentuale corespunzătoare care să asigure plata integrală a contribuțiilor de asigurări transferate de la angajator la salariat“.

„Pentru o mare parte a salariaților din sectorul public, inclusiv salariații din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) județene, înseamnă o diminuare substanțială a salariului net lunar începând cu data de 01.01.2018. (…) Așadar, sunt situații în care atingerea pragului prevăzut pentru 2022 se realizează diferențiat în funcție de salariul existent în plată în luna decembrie 2017 și, de asemenea, cazuri în care pentru anumite categorii de funcționari majorarea salarială de 25% este inexistentă, dat fiind faptul că aceștia se regăsesc la nivelul maxim de salarizare corespunzător anului 2022. (…) După cum se poate observa, vocația de a beneficia de majorarea salarială de 25% care să acopere sarcina fiscală transferată de la angajator o au toți salariații din sectorul public, dar situația limitativă impusă face ca, în realitate, această obligație să fie suportată în totalitate de către salariații aflați în situația de mai sus descrisă, ori toate acestea vin să contrazică principiile pe care s-a fundamentat aprobarea noi legi a salarizării, anume eliminarea inechităților din sistemul de salarizare. Prin urmare, putem constata că în situația noastră nu numai transferul contribuțiilor de la angajator la salariat se face fără finanțarea corespunzătoare care să acopere aceste reținerii astfel încât, după 01.01.2018, toate acestea sunt reținute din salariul rezultat conform grilelor de salarizare. Mai precis, pentru exemplul dat, dacă în prezent salariul net lunar este de 4.400 lei, după data de 01.01.2018, aceasta se diminuează cu 800 – 1.000 lei, ceea ce, practic, înseamnă reducerea salariului net cu aproximativ 25%. În concluzie, reglementările juridice la care am făcut referire plasează salariatul într-o situație de vulnerabilitate care se încadrează în conceptul de insecuritate juridică, fapt care încalcă norma constituțională care, dimpotrivă, impune obligația după care cetățenii trebuie protejați contra unui pericol care vine chiar din partea dreptului, contra unei insecurități pe care a creat-o dreptul său pe care acesta riscă s-o creeze“, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul PMP Petru Movilă.

În prezent, proiectul de lege se află la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, după ce a venit de la Senat cu un vot de respingere. Asta înseamnă că și la Camera inferioară a Parlamentului are șanse minime de a fi aprobat, mai ales că și Guvernul a anunțat că nu susține acest proiect.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*