Marinarii militari cu misiuni externe plătiți… mult mai bine decât colegii lor care oferă suport. Ministrului Ciucă i se solicită MODIFICAREA legislației

Toți marinarii militari de pe corvetele românești, inclusiv cei de pe fregata Mărășești, trăiesc de mai mult timp într-o situație… defavorabilă. Deși, corvetele sunt folosite ca suport pentru celelalte nave implicate în misiuni în afara teritoriului național, precum cele din SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), misiune internațională în desfășurare și condusă de Forțele Navale Române, marinarii militari sunt plătiți… diferențiat.

De exemplu, militarii de pe corvete primesc o diurnă de 17,5 dolari americani/zi, în timp ce colegii lor sunt plătiți cu 70 de euro/zi, iar în zone de risc, precum în Marea Mediterană, ajung și la 140 de euro/zi, dar și salariu dublu în țară. Această discriminare a intrat în atenția Ligii Militarilor Profesioniști, care, prin președintele Dan Albu, a sesizat Ministerul Apărării, solicitând o serie de modificări în legislație pentru încadrarea militarilor de pe corvete într-un sistem de plată în limite rezonabile. Concret, LMP aduce în atenție necesitatea plăților în euro și nu în dolari. Totodată, se dorește și o creștere a diurnei, de la 17,5 dolari, la 35 de euro. Concomitent, Statul Major al Forțelor Navale consideră oportună modificarea valutei în care sunt stabilite diurnele, iar Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului a transmis către Direcția generală financiar-contabilă a Ministerului Apărării o solicitare pentru a fi inițiate demersurile în acest sens.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *