Marile teme de pe agenda politică românească, în 2021

Anul 2021 se anunță a fi extrem de palpitant din punct de vedere politic. Anul 2021 va fi aproximativ la fel de greu precum cel precedent pentru partidele aflate la guvernare. În ciuda faptului că avem acum un vaccin care va fi distribuit și în România pe scară largă, epidemia nu va dispărea atât de ușor. Lucrurile vor reveni la normal, doar treptat, iar guvernul va trebui să gestioneze în continuare efectele produse de pandemie și va trebui să înceapă după jumătatea anului reconstrucția post-covid. Sunt sarcini dificile care necesită o alocare mare de resurse către sectoare-cheie. Asta înseamnă implicit faptul că anumite sectoare vor fi lipsite de resurse, lucru care va duce la nemulțumiri în rândul populației. Anul 2021 nu se anunță așadar cu mult mai bun, din punct de vedere economic, față de anul precedent.

Tensiunile din interiorul guvernării se vor acumula pe măsură ce nemulțumirile populare vor crește. 2024 este un an electoral plin de alegeri: locale, parlamentare și prezidențiale. De felul în care actuala putere va gestiona lucrurile în România va depinde rezultatul acestor alegeri. Pentru guvernanți, clepsidra a fost întoarsă deja, iar anul 2021 va fi unul important. De aceea menținerea coeziunii în interiorul cabinetului Florin Cîțu, dar și în Parlament va fi deosebit de importantă. Gestionarea tensiunilor inevitabile va reprezenta un test de maturitate pentru actuala guvernare. Să nu uităm că din cauza numărului mare de partide, coaliția este una extrem de fragilă, iar adversarii coaliției vor încerca să se folosească de toate pârghiile posibile pentru a le pune bețe în roate.

Social-democrații au avut parte de o revenire spectaculoasă în 2020, reușind pe final de an să câștige alegerile parlamentare. În ciuda retoricii, PSD nu își dorește în acest moment să intre la guvernare și să gestioneze o epidemie. E calea cea mai scurtă către pierderea procentelor electorale. Mai degrabă PSD va continua să stea la pândă și în 2021, lucrând la destrămarea coaliției de guvernare. E greu de spus dacă PSD va rămâne 4 ani în Opoziție, însă șansele sunt să vedem la un moment dat o tentativă a social-democraților de a dărâma guvernul. Pentru social-democrați ar fi totuși o eroare să caute o alianță cu AUR pentru că asta nu ar face decât să le sporească vizibilitatea celor de la AUR, un partid anti-sistem și care se opune cel puțin la nivel discursiv oricăror alianțe. PSD are de dus un război pe două fronturi în 2021 – unul cu coaliția de guvernare, iar altul în Opoziție cu cei de la AUR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.