Marea Britanie solicită NATO o desfăşurare MAJORĂ de TRUPE în Europa de Est

Marea Britanie va propune NATO o desfăşurare „majoră” de trupe, nave de război şi avioane de luptă în Europa, a anunţat sâmbătă premierul Boris Johnson care doreşte să răspundă astfel la creşterea „ostilităţii Rusiei” faţă de Ucraina, relatează AFP. Această propunere, care ar urma să fie făcută în cursul unei reuniuni a şefilor militari ai NATO săptămâna viitoare, ar putea duce Londra la dublarea contingentul britanic de aproximativ 1.150 de soldaţi dislocaţi în prezent în Europa de Est şi la furnizarea de „arme defensive” Estoniei, potrivit serviciilor prim-ministrului.

Acest ansamblu de măsuri ar transmite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare şi vom fi mereu alături de aliaţii noştri din NATO în faţa ostilităţii ruse”, a declarat el într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seara. „Am dat ordin forţelor noastre armate să se pregătească să desfăşoare trupe în Europa săptămâna viitoare, pentru a fi în măsură să oferim un sprijin terestru, aerian şi naval aliaţilor noştri din NATO”, a subliniat Boris Johnson.

Dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, ar alege calea „vărsării de sânge şi distrugerii” în Ucraina, ar fi „o tragedie pentru toată Europa”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să rămână liberă să-şi aleagă singură propriul viitor„, a mai spus premierul britanic.

Boris Johnson, care este supus de mai multe săptămâni unei intense presiuni politice după o serie de scandaluri legate de petreceri în Downing Street în cursul lockdownului, a afirmat vineri că îi va telefona preşedintelui rus Vladimir Putin în zilele următoare pentru a-l îndemna „să dea înapoi” şi să se angajeze pe calea diplomatică cu privire la Ucraina. De asemenea, şeful guvernului britanic va efectua o vizită în regiune în zilele următoare. Relaţiile dintre Rusia şi Occident au atins cel mai scăzut punct de la Războiul Rece.

Irlanda a lăsat Marea Britanie și NATO cu spatele descoperit, acceptând recent exercițiile militare navale ale Rusiei.

Militari ucraineni în ţinută de camuflaj de iarnă, alb cu negru şi blănuri, s-au anternat în folosirea unor rachete antitanc (NLAW, Next generation Light Anti-tank Weapon) livrate de către Marea Britanie în cadrul unui efort occidenal de a ajuta Ucraina să se apere în cazul unei invazii a Rusiei, relatează Reuters.

Regatul Unit a trimis în ianuarie Ucrainei sisteme uşoare de armament defensiv antiblindate şi formatori. Aceste sisteme de armament nu sunt strategice şi sunt folosite în scop de autoapărare, sublinia Londra.

Ajunge să tragi un foc pentru a distruge complet un vehicul inamic”, declară militarul Zinovî Lujanski în timpul antrenamentului, într-un poligon în vestul Ucrainei. „Va fi mult mai uşor să luptăm împotriva Federaţiei ruse, pentru că această armă poate distruge cu uşurinţă orice fel de echipament blindat inamic”, dă el asigurări.

Regatul Unit şi Statele Unite şi-au intensificat livrările de armament în Ucraina în ianuarie, însă au supărat Kievul din cauză că şi-au rechemat personalul diplomatic. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a exclus, vineri, un război total cu Rusia, însă a acuzat Statele Unite şi presa de faptul că alimentează panica şi afectează economia, în pofida faptului că „nu sunt tancuri pe străzi”.

Zelenski a făcut aceste declaraţii după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite şi NATO de faptul că nu răspuns principalelor revendicări ale Kremlinului în domeniul securităţii în criza în centrul căreia se află Ucraina şi a anunţat că Moscova este pregătită să continue să negocieze.

Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei în ultimele luni, stârnind temeri legate de o invazie. Deşi guvernul rus neagă orice plan în acest sens, insistă asupra unor garanţii scrise pentru securitatea Rusiei, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO. Diplomaţia britanică urmează să anunţe luni în Parlament o înăsprire a regimului său de sancţiuni pentru a permite Regatului Unit, acuzat că închide ochii la afluxul de fonduri ruseşti pe teritoriul său, să ţintească interese strategice şi financiare ale Moscovei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.