Marea Britanie câștigă „războiul cârnaților”: Uniunea Europeană închide ochii la încălcarea tratatului Brexit

Comisia Europeană a anunţat marţi că nu va trece la următorul pas al acţiunii sale legale împotriva Marii Britanii, declanşate din cauza modificării unilaterale a acordului comercial privind Irlanda de Nord, ca răspuns la solicitarea acesteia pentru „o pauză”, transmite Reuters. Din cauza Brexit, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să facă acest lucru, pentru că împarte o graniță pe pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE.

Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit, potrivit BBC. În luna martie, Uniunea Europeană a început o aşa-numită procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Marii Britanii pentru modificarea acordurilor comerciale din Irlanda de Nord, care, potrivit Bruxelles-ului ar încălca acordul pentru Brexit convenit cu Londra anul trecut.

Protocolul Irlandei de Nord a făcut parte din acordul pentru Brexit, susţinut de premierul Boris Johnson, care a finalizat în cele din urmă ieşirea Marii Britanii din UE, la patru ani după ce alegătorii au susţinut plecarea, la referendum. Ministrul pentru Brexit, David Frost, a declarat Parlamentului, pe 21 iulie, că Londra vrea să renegocieze protocolul şi a cerut o perioadă de pauză care să prelungească perioadele de graţie actuale privind comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi să îngheţe acţiunile legale existente ale UE. Comisia a respins ideea renegocierii tratatului Brexit, dar marţi a fost de acord să îngheţe acţiunile sale legale.

În ceea ce priveşte cererea de suspendare, Comisia va evalua cu atenţie noile propuneri făcute de Regatul Unit, în conformitate cu procedurile de consultare necesare, atât pe plan intern, cât şi cu Parlamentul European. Pentru a oferi spaţiul necesar pentru a reflecta asupra acestor probleme şi pentru a găsi soluţii durabile la implementarea protocolului, am decis, în această etapă, să nu trecem la etapa următoare a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, începută în martie„, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Companiile din Irlanda de Nord afirmă că protocolul dăunează comerţului, iar unele grupuri pro-britanice au protestat faţă de ceea ce spun că este o slăbire a legăturilor cu Marea Britanie, ridicând îngrijorări cu privire la revenirea la violenţa care a afectat provincia timp de trei decenii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *