MApN nu mai are ocupații: Propune ca Poliția Militară să aibă DREPTURI asupra POPULAȚIEI CIVILE. Zelca (SNPPC): „CONTRAVINE normelor europene!”

Ministerul Apărării Naționale promovează un proiect legislativ care va conferi puteri Poliției Militare în timp stării de urgență sau de alertă. Astfel, militarii care vor fi scoși pe străzi în astfel de situații vor putea sancționa cetățenii, lucru pe care în prezent îl pot face doar polițiștii. În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliţia Militară va avea jurisdicţie şi asupra populaţiei civile, nu numai asupra militarilor, se arată într-un proiect de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea instituţiei, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Jurisdicţia Poliţiei Militare se va aplica pe timp de pace sau în situaţie de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi dacă vizează protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia. În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, însă, jurisdicţia poliţiei militare se poate extinde, în condiţiile legii, şi asupra populaţiei civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare.

Cel mai probabil, societatea nu vede cu ochi buni o astfel de inițiativă, la fel consideră și sindicatele din MAI. Președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, ne-a precizat faptul că o astfel de abordare contravine normelor europene și, totodată, este dificil să aplici rigorile militare populației civile:

Nu pot să dau o părere oficială a SNPPC, dar trebuie să urmărim evoluția proiectului. Cred că contravine normelor europene. Probabil s-au speriat de sindicatele de Poliție și vor o centură de siguranță pe timp de pandemie, dacă vom ajunge în situația să desfășurăm anumite activități. Probabil! Dar mă îndoiesc că se va transpune, e delicat să pui sistemul militar asupra populației civile”, a spus Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Această modificare legislativă vine după ce MApN a constatat că, în timpul situaţiei de urgenţă declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit şi cei din Poliţia Militară, au fost mobilizaţi să intervină în spaţiul public pentru menţinerea ordinii fără a avea, însă, o reglementare în acet sens. „Un aspect care a generat dificultăţi în activitatea Poliţiei Militare pe durata decretării stării de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuţiile instituţiei în astfel de situaţii”, se arată în expunerea de motive a documentului. Tocmai din acest motiv, pe timpul stării de urgenţă, militarii au fost scoşi pe străzi, dar au intrat în componenţa unor echipaje mixte împreună cu jandarmi sau poliţişti.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *