MANIFEST: Apel la TRANSPARENȚĂ! Guvernul să PUBLICE COMPLET datele privind evoluția pandemiei de coronavirus

Mai multe asociații civice transmit un manifest Guvernului în care cer publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei Covid-19 pe teritoriul României. În manifestul susținut de 14 asociații civice se precizează faptul că gradul de incertitudine privind modificările de zi cu zi, privind evoluția tuturor resorturilor lumii așa cum o cunoșteam, atinge cotele maxime ale generației noastre. Astfel, pe fondul noii realități, neliniștea populației crește, conducând la comportamente sociale atipice, precum cozile interminabile de la magazinele alimentare, bancomate sau farmacii. Acestea ar putea degenera, în lipsa unei comunicări publice adecvate, în panică.

Sâmbătă, prefecții din toată țara au primit o circulară potrivit căreia nu se vor mai comunica numărul de teste efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv sau starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv:

decizie cnssu

Măsura de sâmbătă se adaugă unei alte decizii luată vineri, potrivit căreia prefecții nu mai au voie să comunice cazurile depistate în județe. Detalii, AICI!

Asociația geo-spatial.org solicită autorităților să ofere public o prezentare completă, structurată a tuturor cazurilor oficiale (confirmate, vindecări, decese) actualizată cât mai des posibil, pentru a disemina aceste informații vitale și a evita apariția informațiilor false, potențial alarmiste. Astfel, se dorește publicarea:

1. Numărului de cazuri noi confirmate pe județ incluzând: sexul, vârsta, precum și sursa contaminării (numărul pacientului de la care fiecare nou pacient a contractat virusul), acolo unde se poate identifica.

2. Numărului de persoane vindecate pe județ, incluzând sexul și vârsta (pentru a putea elimina din numărătoarea cazurilor pe fiecare județ).

3. Numărului deceselor pe județ, incluzând sexul și vârsta (pentru a putea elimina din numărătoarea cazurilor pe fiecare județ)

4. Numărului persoanelor izolate pe județe, incluzând: sexul și vârsta.

5. Numărului persoanelor aflate în carantină pe județe, incluzând: sexul și vârsta.

6. Numărului testelor efectuate zilnic, indiferent de rezultat, pe județ (incluzând acolo unde este disponibilă categoria de caz suspect: istoric de călătorie într-o zonă cu transmitere locală a virusului, contact al unui caz confirmat sau pacient cu infecție respiratorie acută severă de etiologie necunoscută).

Înțelegem presiunea uriașă și apreciem eforturile autorităților române de a lupta și a restrânge efectele pandemiei de Covid-19. Considerăm însă că eficientizarea fluxului de informare al populației, precum și accesul deschis la datele oficiale complete enumerate mai sus ar reprezenta un ajutor semnificativ, cel puțin din perspectiva informării corecte a populației României”, se arată în manifestul semnat, printre alții, de Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, Freedom House Romania, Expert Forum, ActiveWatch, Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki sau Centrul pentru Inovație în Medicină.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.