Mână de ajutor pentru consumatori, parlamentarii vor să frâneze abuzurile colectorilor de creanțe

Târziu și poate nu tocmai foarte eficient, parlamentarii au luat în vizor datoriile consumatorilor, care, în prezent, sunt lăsate la discreția cumpărătorilor de creanțe. Abuzurile sunt nenumărate. De regulă, dacă luăm exemplul mediului bancar, băncile vând creanțele unor firme obscure, care apelează la constrângeri și abuzuri împotriva debitorilor, acest domeniu nefiind încă complet reglementat.

Astfel, proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori este inițiat de 93 de deputați și senatori din toate partidele parlamentare.

CITEȘTE ȘI:

PROTEST la BNR și ANPC: Doi ani de la „îngropăciunea escrocheriei creditelor în franci elvețieni”

Inițiatorii arată că „utilizarea excesivă a unor instrumente juridice de concentrare a puterii economice și abuzurile întâlnite în practică în desele cazuri în care debitorii sunt „împachetați” în portofolii de creanțe indiferent de starea lor financiară și de atitudinea față de datorie relevă necesitatea instituirii unor garanții legale în vederea apărării drepturilor consumatorilor antrenați, fără voia lor, în aceste operațiuni, mai ales în relația cu colectorii de creanțe, care în prezent sunt foarte sumar reglementate”.

„Libertatea contractuală exercitată de pe poziții de putere economică dominantă derapează ușor în abuz de putere economică, iar aceasta ajunge, deseori, să eșueze într-o „lipsire de libertate” a debitorului captiv în cadrul unor raporturi juridice care îl leagă de creditorul dominant pe perioade mari de timp. Multiplicat la infinit, acest raport juridic de captivitate poate avea consecința risipirii energiei și a resurselor financiare necesare revigorării economiei naționale și poate determina un colaps economic și social, prin oprirea circulației banilor și reducerea la cote de avarie a consumului. În acest context, societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor, drenând de resurse patrimoniul acestora și grevând fracțiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinațiile lor normale: întreținere familială, facturi la utilități, educația copiilor, îngrijirea sănătății etc.”, se mai arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Astfel, propunerea de completare a OUG nr. 50/2010 presupune următoarele:

Propunerea de completare a OUG nr. 50/2010 a fost adoptată de Senat pe 26 februarie a.c., iar în prezent este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, raport care trebuia emis până pe 22 martie, având din 13 martie avize favorabile de la comisia pentru drepturile omului și de la comisia pentru industrii și servicii.

Începând cu 1 ianuarie 2017, activitatea de recuperare creanţe se desfășoară numai de către entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Astfel, ANPC obligă recuperatorii să transmită autorităţii o serie de documente privind statutul societăţii, inclusiv cazierul judiciar pentru persoanele responsabile cu administrarea şi conducerea societăţii. De asemenea, recuperatorii sunt obligaţi  să transmită anual, în perioada 1 ianuarie – 1 martie, raportările privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperată și, foarte important, sunt obligați să demonstreze că plata salariaţilor nu depinde în mod exclusiv de realizarea unor obiective legate de recuperarea creanţelor şi nici să fie raportată exclusiv la sumele recuperate.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Pro Consumatori: Supraîndatorarea consumatorilor la bănci este o consecinţă a ineficienţei instituţiilor statului!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *