Malul Canalului Dunăre-Marea Neagră se PRĂBUȘEȘTE la Cumpăna, prefectul a emis hotărâre de EVACUARE

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat, luni, membrii comitetului într-o ședință extraordinară.

Potrivit Instituției Prefectului Constanța, scopul ședinței a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc și de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

Factorii de decizie au punctat în timpul ședinței următoarele aspecte:

  • prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din  prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate  agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale  pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna. 

„Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză”, au mai precizat reprezentanții Instituției Prefectului.

Duminică, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, aflat în zona afectată, a anunțat evacuarea locuinţelor afectate de alunecările de teren, pentru a putea începe lucrările de consolidare. El a adăugat că Guvernul dispune de resursele financiare necesare intervenţiei imediate.

„M-am deplasat astăzi în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, alături de autorităţile locale să găsim o soluţie pentru locuitorii afectaţi de alenecările de teren din zonă. La faţa locului am purtat discuţii cu Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul judeţului, Dumitru Jeacă, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, managementul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, proiectantul, reprezentanţii ISU Constanţa şi locuitori pentru a găsi soluţia imediată pe care să o punem în aplicare, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă. În primă fază vor fi evacuate locuinţele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare”, a spus Răzvan Cuc.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.