Malpraxisul medical are „tratament”: Casa de avocatură care corectează erorile medicale

Malpraxisul medical este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, situații bine cunoscute de românii confruntați cu un sistem de Sănătate precar și subfinanțat. Legea asigură răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice, practica fiind reglementată prin Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății. Concomitent, Colegiul Medicilor din România este organismul profesional care asigură controlul și supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor și regulamentelor care organizează și reglementează exercițiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic și păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieții sociale. În ultimii ani, păstrarea acestui prestigiu a fost politica pregnantă a Colegiului, medicii acuzați de malpraxis beneficiind de sprijin juridic de care pacienții, victime ale malpraxisului, nici vorbă să aibă acest… noroc, dezechilibrul în acest sens în zona juridică fiind în ultimii ani o tristă constantă în instanțele de judecată și în atenția publică.

Operația a reușit, pacientul a murit

Cine n-a auzit de doctorul Ciomu? Sau de numeroasele cazuri de infecții nosocomiale, foarfeca uitată în burtă, diagnosticul greșit, arderea pe masa de operație – celebrul caz instrumentat de Mircea Beuran ș.a.m.d.?

Pentru dinozaurii sistemului de Sănătate a apărut și… tratamentul. Pentru eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului începe să se specializeze în România, timid ce-i drept în această fază de pași de bebeluși, o divizie… juridică. C&C Lawyers s-a născut din dorința de a combate modul diletantist și haotic în care sunt abordate spețele din sistemul de Sănătate din România.

cioran caracas

Avocații Aurelian Cioran și Nicoleta Caracaș sunt singurele persoane din țară care au pregătirea și experiența necesară pentru a manageria malpraxisul medical, ambii având atât un background medical, pe lângă profesia de avocați. Cei doi coordonează peste 70 de avocați colaboratori din toată țara.

„Având amândoi acest background de sănătate, am văzut cu tristețe modul diletantist și haotic în care sunt abordate spețele din această zonă. Pe această parte, respectiv a asistenței juridice în cazurile de erori în modul de furnizare a serviciilor de sănătate nu există nici practică reală, nici experți. Sigur, e plin internetul de diverse afirmații că X sau Y este priceput în domeniu, dar fără a pune în discuție capacitățile juridice ale nimănui, restul sunt doar simple afirmații. Nu poți pretinde că ești expert în acest domeniu, atâta vreme cât nu ai cunoștințe despre actul de furnizare a serviciilor de sănătate din interior. Profesia de medic, oricât s-ar încerca, este imposibil de standardizat, dictonul „nu există boli, există bolnavi”, la care eu aș adăuga că „nu există un corp medical, există medicul curant” fiind de aceeași actualitate și valoare. Pur și simplu, pe acest segment este nevoie de profesioniști, de oameni care să nu apeleze la interpreți pentru a citi un act medical, iar de aici până la înființarea diviziei Medical Lawyers Romania nu a fost decât un pas”, a spus avocatul Cioran, pentru TOMIS NEWS.

Asistență calificată vs. tagma halatelor albe

C&C Lawyers gestionează cazuri de malpraxis în toată țara și abordează cazurile în care culpa este evidentă.

„Asta după ce o apreciem astfel cu ochiul medicului și al farmacistului, nu cu cel al avocatului. Discutăm de pacienți decedați pentru că nu li s-a pus un diagnostic în timp util, asta însemnând că la zile de la internare nu li s-au făcut seturile minime de investigații, de pacienți la care nu s-a intervenit cu toate că existau toate elementele necesare pentru a lua o astfel de decizie terapeutică, de pacienți la care eroarea de diagnostic este efectiv de neînțeles pentru orice medic, nefiind vorba despre diagnostice de finețe, debolnavi la care s-au săvârșit erori grave de manoperă medicală sau chirurgicală, și lista poate continua. Pe scurt, cazuri pe care nu le poți pune la „errare humanum est”!”, a mai spus avocatul Cioran, pentru TOMIS NEWS.

Abordarea este, cum spuneam, într-o fază incipientă, însă echipa de avocați a C&C este convinsă că segmentul se va profesionaliza în timp, pe măsură ce impresia percepției colective va avea evaluările reale asupra acestui fenomen juridico-medical.

„Percepția este că, dacă lucrezi astfel de cauze, trebuie să-ți alegi „tabăra”. Fie ești apostolul pacienților obidiți, fie ești „apărătorul tagmei halatelor albe”. O astfel de abordare a problemei este total eronată, excesele putând pleca din ambele părți, și cu regret trebuie să afirm situația nu e una ipotetică, ci una cât se poate de reală. Noi ne-am găsit de ambele părți ale baricadei și cred cu tărie că acesta este rostul unui profesionist: să asigure asistență calificată clientului. Sigur că va trece multă vreme până când segmentul acesta se va profesionaliza, obstacolele sunt majore, atât legislative economice și politice, cât și de percepție colectivă. Iar prezența în zonă a „experților” nu face altceva decât să complice situația. Cred, sau îmi place să cred, că Medical Lawyers Romania este un prim pas spre acest deziderat. Ce pot să afirm și să îmi asum fără teamă e competența noastră în acest domeniu, pentru că avem atît calificarea profesională, și experiența necesare. Spus pe scurt, știm ce facem”, a mai spus avocatul Cioran, pentru TOMIS NEWS.

Avocații specializați în cazurile de malpraxis pot fi contactați AICI sau AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.