Mall-urile şi parcurile de retail, SCĂDERI de până la 20% a afacerilor de la începutul pandemiei

Cifra de afaceri înregistrată de parcurile de retail din România a scăzut cu 9,5% în timpul pandemiei, în timp ce, în cazul mall-urilor, s-a consemnat o diminuare de 20,6%, relevă o analiză Cushman & Wakefield Echinox, publicată miercuri. Conform rezultatelor cercetării, proprietarii de centre comerciale (mall-uri şi parcuri de retail) din România au avut un impact de circa 112 milioane de euro în venituri, ca urmare a situaţiei pandemice, ceea ce indică o scădere medie a cifrei de afaceri de 18,5%, comparativ cu 2019, ultimul an fără restricţii de funcţionare, de la 607 milioane de euro la 495 milioane de euro.

Impactul mai puternic al pandemiei asupra mall-urilor este explicat prin închiderea pe perioade destul de lungi de timp a magazinelor neesenţiale cu acces din interior, precum şi a cinematografelor şi restaurantelor, două categorii de chiriaşi care au de regulă o prezenţă mult mai ridicată în cadrul mall-urilor!, susţin realizatorii analizei de specialitate.

Datele preliminare de la Ministerul de Finanţe, citate de compania de consultanţă Cushman & Wakefield Echinox, arată o scădere cu circa 35% a cifrei de afaceri a operatorilor de restaurante, în timp ce numărul total al spectatorilor în cinematografe a scăzut, anul trecut, cu 75%, conform Centrului Naţional al Cinematografiei.

„În acest context, cele două segmente au fost printre cele mai afectate de restricţiile guvernamentale, fapt ce s-a translatat în mod direct şi asupra rezultatelor centrelor comerciale”, explică specialiştii.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. Compania de consultanţă, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, are 50.000 de angajaţi în 60 de ţări şi înregistrează venituri de 7,8 miliarde de dolari.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.