Maia Sandu vrea o întâlnire cu Vladimir Putin: „Retragerea muniției și a militarilor ruși din Transnistria este o problemă foarte serioasă”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că își dorește o întâlnire cu Vladimir Putin.

Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială [cu Putin -n.r.]. Avem o anume agendă pe privește probleme noastre pe care va trebui să o abordăm. Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (cu președinte rus Vladimit Putin -n.r.) și asupra unei vizite [la Moscova -n.r.]”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

Cu toate acestea, Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe vremea sovietică din regiunea separatistă transnistreană și discutarea dosarul acestui conflict înghețat cu Moscova.

Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Întrebată dacă ar putea participa la summitul CSI de la finele anului, Maia Sandu a răspuns că este prea devreme pentru o astfel de decizie și că este nevoie de formarea la Chișinău a unui nou guvern și apoi această chestiune va fi discutată între Președinției și noul Executiv de la Chișinău. Nu în ultimul rând, Maia Sandu a evidențiat relația bună cu România, în ciuda unei întrebări care a încercat să asocieze România cu AUR, partid ce a desfășurat o campanie electorală scandaloasă pentru parlamentarele de la Chișinău și a obținut un scor rușinos de 0,45%.

Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat [AUR – n.r.]. Avem relații foarte bune cu România. Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

Nu în ultimul rând, Maia Sandu a pledat pentru o relație necesară cu NATO a Republicii Moldova în ceea ce privește necesitățile de securitate ale statului, chiar dacă „nimeni nu planifică să schimbe articolul referitor la neutralitate din Constituția Republicii Moldova”.

Într-un interviu pentru „Kommersant”, Rusia, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „lupta geopolitică are loc indiferent de dorinţele Moldovei”.

Vrem să avem relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Orientul. Ne vom ghida de interesele noastre în aceste relaţii. Mai mult, vreau să spun că pentru noi relaţiile cu UE sunt fundamentale: asistenţa principală în toate domeniile vine din partea UE. Dar politica noastră economică externă va fi activă şi va rezulta din interesele Moldovei”, a spus Sandu.

Referindu-se la relaţiile cu Rusia, ea a remarcat interesul Republicii Moldova într-un „dialog de fond pragmatic”.

Avem o agendă specifică cu privire la subiectele pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu Guvernul rus, inclusiv se va opta pentru organizarea unei întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse şi o vizită oficială. Trebuie să decidem ce format va fi cel mai bun pentru noi, pentru a discuta toate problemele atât cu preşedintele Rusiei, cât şi cu Guvernul”, a spus ea.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, preşedintele a subliniat necesitatea „aducerii în ordine a politicii de soluţionare”.

„Opriţi planurile de corupţie şi contrabandă. Este foarte important să îmbunătăţim calitatea vieţii oamenilor din Moldova, iar, ulterior, concetăţenii noştri de pe malul stâng vor dori să găsească o soluţie cât mai curând posibil”, a spus Sandu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *