Maia Sandu: „Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră…”

„Noi vom fi alături de refugiați atât cât va fi necesar. Discutăm cu mai multe state despre preluarea parțială a refugiaților, R.Moldova are prieteni și vom continua să ajutam oamenii cu ce putem. În vremuri grele suntem solidari, alături de cei ce au nevoie”. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unui briefing de președintele R.Moldova, Maia Sandu.

„Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră. Oamenii sunt speriați și nervoși – și cetățenii moldoveni, pomeniți cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales refugiații sosiți din țara vecină, ajunși pe drumuri fugind din calea bombelor. În aceste condiții, este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaților, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele. Să nu distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură față de refugiați și contribuie la încordarea atmosferei în țară. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alții. Iar, la nevoie, poliția va interveni oricând pentru a soluționa neînțelegerile apărute”, a menționat președintele R.Moldova.

Președintele R.Moldova a atenționat că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși, în scopuri politice. „Manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.