Maia Sandu invită partidele la consultări pentru DIZOLVAREA Parlamentului. Grosu, premierul desemnat al Moldovei: „Cred că lucrurile merg spre anticipate”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat pentru astăzi fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Președinția precizează că întrevederile vor ave loc în sensul art.85 alin.(1) din Constituție, care prevede dizolvarea Parlamentului:

Articolul 85. Dizolvarea Parlamentului

(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, spune că era pregătit atât pentru scenariul învestirii sale în funcție, cât și pentru un eșec în Parlament. Igor Grosu spune că decizia deputaților PSRM și ai platformei Pentru Moldova de a nu asigura cvorum, demonstrează că alianța dintre cele două entități este solidă. Potrivit lui Grosu, după eșecul de ieri din Parlament, Curtea Constituțională va decide dacă sunt întrunite sau nu circumstanțele dizolvării Parlamentului, notează Știri.md cu referire la IPN. Igor Grosu spune că înțelege frustrările deputaților Platformei DA, care l-au învinuit de mimarea consultărilor cu fracțiunile și de faptul că PAS nu a acceptat exponenți și ai altor fracțiuni în componența Guvernului.

Noi încercăm să nu răspundem la toate atacurile, înțepăturile. Izvorul acestei situații vine încă de la localele din capitală, pe motiv că n-am fi fost suficient de implicați. Decizia de a ne asuma Guvernul în totalitate ne aparține, pentru că atunci când pornești în luptă, trebuie să ai o garnitură care susține chiar și măsuri nepopulare. Am decis că dacă tot ne asumăm guvernarea, ne-o asumăm cap-coadă”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Mai mult, Igor Grosu spune că nici ideea unui guvern apolitic nu a fost agreată în interiorul formațiunii sale, întrucât PAS și-a dorit asumarea în totalitate a responsabilității pentru actul guvernării.

Eu nu cred în tehnocrați. Trebuie să fie un Guvern cu responsabilitate politică, un Guvern care știe că dacă nu livrează rezultate la timp, va trebui să răspundă. Când vii cu garnitura guvernamentală, trebuie să ai oameni în care să ai încredere”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit lui Grosu, în prezent, sunt întrunite circumstanțele dizolvării Parlamentului, fiind epuizate cele două tentative de învestire a unui executiv, totuși verdictul final aparține Curții Constituționale.

Vom apela iarăși la Înalta Curte ca să ne spună dacă sunt sau nu condiții de dizolvare a Parlamentului. După mine, lucrurile merg spre anticipate, Parlamentul este incapabil să dea legi în suportul cetățenilor”, a spus Igor Grosu.

Ieri, liderul PSRM, Igor Dodon a menționat că Legislativul nu poate fi dizolvat în condițiile existenței unei majorități parlamentare, care vine cu un candidat la funcția de prim-ministru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *