Maia Sandu îl CEARTĂ pe Putin și-i cere să-și retragă armata din Transnistria: „E nevoie de un plan clar referitor la reintegrarea ţării”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat miercuri, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti din Cobasna, pronunţându-se totodată pentru o nouă abordare a formatului de negocieri „5+2″ în problema reglementării diferendului transnistrean, relatează portalul Deschide.md. Maia Sandu a subliniat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod paşnic, prin respectarea integrităţii teritoriale şi în condiţiile unui stat funcţional: „Orice soluţie trebuie să se bazeze pe funcţionalitatea statului Republicii Moldova”.

Referitor la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, Maia Sandu a menţionat că în perioada mandatului predecesorului ei în funcţie, Igor Dodon, „nu s-a prea afirmat poziţia oficială a Republicii Moldova, potrivit căreia trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

Probabil, cei de la Moscova au uitat care este poziţia oficială a Republicii Moldova. Am auzit care este poziţia Rusiei, aceasta, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă asta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol şi sper că o să putem ajunge la o înţelegere destul de repede, aşa încât să putem lichida destul de repede acel armament şi să nu existe acel pericol pentru localităţile din jur, pentru că pericolul este foarte mare„, a spus ea.

În ceea ce priveşte formatul de negocieri „5+2”, Maia Sandu a menţionat că este nevoie de o „abordare nouă„.

Să nu ne preocupăm doar de rezolvarea anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar referitor la reintegrarea ţării, cu un obiectiv foarte clar. Paşii mici nu au reprezentat nişte paşi care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtăşită la nivel de societate în ceea ce priveşte procesul de reintegrare şi etapele acestui proces”, a apreciat Maia Sandu. „Obiectivul final trebuie să fie foarte clar – reîntregirea ţării şi crearea condiţiilor egale pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a adăugat ea.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.