Maia Sandu dorește relații constructive cu Rusia: „Avem şi păreri comune, există puncte de contact”

Moldova intenţionează să dezvolte relaţii pragmatice cu Federaţia Rusă. Despre aceasta a declarat preşedintele Maia Sandu într-o conferinţă de presă, vineri, 19 noiembrie.

Republica Moldova doreşte să dezvolte relaţii pragmatice, reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă. Şi depunem eforturi active în acest sens, am stabilit şi menţinem un dialog constant cu Rusia. Dar rezultatele acestor eforturi depind de ambele părţi”, a spus Sandu, transmite Infotag.

Ea a recunoscut că în timpul negocierilor apar dificultăţi, întrucât uneori opiniile părţilor diferă.

Avem şi păreri comune, există puncte de contact, dar există abordări şi opinii diferite. Dacă apare aşa ceva, ne exprimăm poziţia, Rusia la fel indică unde opiniile diferă”, a spus preşedintele.

Ea s-a exprimat, de asemenea, în favoarea înlăturării tuturor obstacolelor din relaţiile comerciale şi economice dintre Moldova şi Rusia.

„Pornim în acest sens de la faptul că Acordul privind Zona de Liber Schimb în CSI ar trebui să fie în vigoare. În ceea ce priveşte exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, există anumite obstacole sub forma unor taxe suplimentare. Pentru noi, aceasta este o problemă extrem de importantă pe care o discutăm constant cu Rusia”, a spus Sandu.

Potrivit ei, în cadrul negocierilor cu şeful adjunct al Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, acesta a spus că există anumite bariere în livrarea mărfurilor ruseşti în Republica Moldova.

„Noi am studiat această problemă. Nu vedem astfel de obstacole. Dacă sunt, atunci suntem gata să discutăm pentru a rezolva toate problemele şi a reveni în Zona Liberă. Dacă vorbim despre calitatea mărfurilor, atunci suntem gata să transmitem toate documentele necesare. Aceste subiecte vor fi discutate în cadrul unei reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică. Este important ca ambele părţi să fie pregătite să caute soluţii la problemele existente”, a spus Sandu.

Întrebată despre vizita ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la Moscova, din săptămâna curentă, şefa statului a numit-o „de succes”.

Cred că această vizită a avut succes. Domnul Popescu a avut întâlniri importante şi bune cu lideri de toate nivelele la Moscova. Aceasta este o vizită foarte importantă în contextul dezvoltării relaţiilor bilaterale”, a spus şefa statului.

Dacă ar fi dorit să sprijine Tiraspolul, Rusia o putea face

Dacă Federația Rusă și-ar fi dorit și ar fi putut să ofere un preț mai mic pentru stânga Nistrului, acest lucru s-ar fi întâmplat… Federația Rusă ne-a indicat întotdeauna la prețul de piață, a spus că Republica Moldova este o țară care spune că are economie de piață și, respectiv, că putem să purtăm discuțiile doar în contextul evoluțiilor de pe piață” – Declarația aparține președintelui Maia Sadu și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, transmite presa din Republica Moldova.

Șefa statului a răspuns la întrebarea legată de opinia exprimată de unii experți potrivit căreia Republica Moldova ar fi putut obține un preț mai avantajos la gaze din partea Federației Ruse. În opinia experților, acest lucru ar fi fost posibil dacă conducerea de la Chișinău ar fi purtat un dialog la nivel politic cu Kremlinul și dacă ar fi folosit argumentul factorului transnistrean – dacă ar fi invocat sprijinul oferit de Rusia regimului de la Tiraspol.

Nu am reușit să înțeleg logica acestei expuneri, în situația în care spuneți că Moscova a vrut să ofere un preț mai bun (Republicii Moldova) la gaze pentru că și-a dorit ca în stânga Nistrului să ajungă un preț mai bun, dar nu a făcut asta din cauza mea. Și eu nu înțeleg logica: ce are vizita mea în Rusia?”, a răspuns Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că s-a implicat în procesul de facilitare a negocierilor dintre partea moldovenească și partea rusă.

Eu am avut discuții cu domnul Kozak, Am avut această discuție pentru a facilita discuțiile dintre partea moldovenească și partea rusă, în sensul în care am optat pentru ca aceste discuții să aibă loc mai devreme decât mai târziu. Acesta a fost conținutul discuțiilor pe care le-am avut. Și în situația asta – aceasta a putut fi contribuția mea legală la acest proces, dincolo de faptul că am discutat și cu mulți alți parteneri externi, în special atunci când nu exista suficient volum, în pofida faptului că se plătea un preț foarte mare în luna octombrie pentru gazele furnizate de Gazprom. Oricum, nu exista volumul și nu ni s-a furnizat volum suficient. Și iată aici am încercat să discut cu mai mulți președinți de țări din Occident și nu doar, pentru ca să putem să rezolvăm această problemă de insuficiență a volumului de gaze”, a menționat Maia Sandu.

„Am folosit relații pe care le-am stabilit de-a lungul timpului cu președinții altor țări, pentru ca să ajut Guvernul să găsească o soluție tehnică pentru acest subiect”, a spus Maia Sandu, evitând să răspundă la întrebarea de ce nu a avut o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în procesul facilitării negocierilor dintre partea rusă și partea moldovenească pe subiectul încheierii unui nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, respectiv pentru a influența obținerea unui preț mai avantajos la gaze pentru Republica Moldova.

Într-o conferință de presă recentă, președintele consiliului de administrație de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru IPN că la negocierile de la Sankt Petersburg dintre părțile moldovenească și rusă, la care șeful de la Moldovagaz a participat, „factorul transnistrean” nu a fost invocat deloc.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *