Maia Sandu decretează STAREA DE URGENȚĂ în Moldova

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a întrunit joi dimineața, fiind convocat de președintele Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina. După ședință, Maia Sandu a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova. Și președintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, Iohannis va participa joi seara la o reuniune a liderilor europeni.

Spațiul aerian al Republicii Moldova urmează să fie închis. Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

„Ținând cont de situația din regiune, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a recomandat închiderea spațiul aerian al Republicii Moldova. Autoritiatea Aeronautica Civilă va executa recomandarea, spațiul aerian va fi închis începând cu ora 12:00. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi”, a scris el pe Facebook.

Ulterior, Guvernul a anunțat că zborurile vor fi redirecționate către Iași. Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat astăzi, ca urmare a ședinței CSS, că Guvernul urmează să solicite Parlamentului declararea stării de urgență pe întreg teritoriu al R.Moldova ca urmare a atacului armat rus asupra Ucrainei.

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN. Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin de declanşare a unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări. Bubuituri și zgomote mai puțin obișnuite s-au făcut auzite în unele regiuni ale Republicii Molova. Unii moldoveni au scris pe canalul de Telegram lui Dumitru Ciorici că au auzit zgomote în diferite sectoare ale Capitalei, transmite Știri.md.

Mai mulți chișinăuieni raportează că aud zgomote puternice din partea de Est. Este neclară proveniența lor. S-ar fi auzit între 5-10 efecte sonore până acum. Zgomotele s-au auzit și în următoarele orașe, astfel că cel mai probabil proveniența este regiunea transnistreană: Bălți, Orhei, Telenești, Hâncești”, scrie Ciorici.

Potrivit Omniapres.md, „conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că „întreaga flotă ucraineană a fost distrusă”.

Reamintim că mai multe aeronave ale companiei ucrainene SkyUp au fost stopate aseară pe Aeroportul Intenațional Chișinău. Iar pe parcursul nopții alte 5 avioane cu pasageri au aterizat la Chișinău. Știri.md reamintește că Kievul, Odesa și alte orașe din Ucrina ar fi fost supuse atacurilor în această dimineață. Zeci de mașini cu cetățeni ucraineni au ajuns, în această dimineață, la granița cu Republica Moldova. În primele ore ale acestei dimineți în punctele de trecere ale frontierei dintre Moldova și Ucraina s-au format cozi kilometrice, transmite Știri.md.

Cetățenii ucraineni în grabă își părăsesc locuințele și se îndreaptă spre țările vecine în speranța de a găsi un adăpost. Potrivit canalului de Telegram INDEX, punctul de trecere al frontierei cu Ucraina Cuciurgan a fost închis în această dimineață.

„Ucrainenii nu permit nici intrarea pe teritoriul Ucrainei, nici ieșirea din Ucraina în direcția Republicii Moldova. Presa scrie că Ucraina se teme de o intervenție armata și din regiunea transnistreană”, se arată în mesaj.

De asemenea, la granița cu Ucraina s-au făcut observați și mai mulți militari înarmați.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *