Maia Sandu: „Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este REALĂ! Un RĂZBOI ar întârzia reformele”

Președintele Maia Sandu crede că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este reală”, însă atingerea acestui obiectiv depinde de cum se va mișca republica în implementarea reformelor, dar și de situația din regiune.

Cred că este real ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Foarte mult depinde de noi. Bineînțeles, există provocări și riscuri externe care ne pot întârzia reformele și ne pot ține ocupați în altă parte. Mă refer la situația din regiune, pentru că dacă, Doamne ferește, se începe un război, e foarte clar că nu vom avea parte de liniște ca să ne putem ocupa de reforma justiției, de reforma mediului de afaceri sau de îmbunătățirea acestui mediu de afaceri. Deci, avem nevoie de liniște și pace. Foarte multe depinde de cum ne vom mișca aici, în interior”, a declarat Maia Sandu luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, transmite  ziarulnational.md.

Șefa statului a subliniat, de asemenea, necesitatea stabilirii unor relații bune cu statele membre ale UE, aceasta fiind una dintre explicațiile contactelor strânse și dese cu partenerii externi din ultimul an. Întrebată cum crede că va reacționa Federația Rusă în cazul în care Republica Moldova va adera la UE, președinta a declarat că „este nevoie de un dialog între Bruxelles și Moscova.

Există aceste riscuri și acest dialog. Este important un dialog între UE și Federația Rusă, este important sprijinul UE, dar așa cum am spus și anterior – noi respectăm opțiunile altor state și așteptăm ca și opțiunile noastre să fie respectate de către celelalte state. Faptul că noi vrem să avansăm nu înseamnă că nu putem avea o relație constructivă și pragmatică și cu Federația Rusă. Sunt și țări membre ale Uniunii Europene care au această relație bună cu Rusia”, a punctat șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că actuala guvernare nu are nicio inițiativă de aderare la NATO, având în vedere principiul neutralității fixat în Constituție, și că Republica Moldova „nu prezintă niciun pericol militar pentru nimeni”.

Șefa statului, Maia Sandu, dă asigurări că acțiunile care au avut loc la Varnița și Corjova au fost planificate de Comisia mixtă de control și nu sunt lucruri care s-au întâmplat în afara câmpului legal. „Trebuie să fim vigilenți și suntem”, a declarat Sandu la o emisiune, transmite unimedia.info.

Aceste acțiuni au fost acțiuni planificate ale Comisiei mixte de control, deci nu sunt lucruri care s-au întâmplat în afara câmpului legal. Sigur, noi trebuie să fim vigilenți și noi suntem. Instituțiile statului sunt atente la ce se întâmplă acolo și această informație o colectăm practic zilnic ca să ne asigurăm că nu sunt mișcări care să trezească anumite suspiciuni”, a spus Sandu.

Acum o săptămână, în satul Corjova, în preajma orașului Dubăsari, au răsunat împușcături. Aceeași situație a fost și la Varnița. Biroul Politici de Reintegrare a dat asigurări că antrenamentele care au avut loc au avut un caracter planificat, în urma desfășurării lor nefiind raportate incidente.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *