MAI promite că va susţine, în Parlament, legiferarea plăţii orelor suplimentare pentru polițiști

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) anunță că, joi, a avut un dialog intens la Ministerul Afacerilor Interne pe principalele probleme pe care sindicatul le reclamă în această perioadă, respectiv salarizarea, logistica, Statutul poliţistului, modificarea unor acte normative specifice, sănătatea şi securitatea în muncă etc.

În cazul în care solicitările SNPPC nu vor fi îndeplinite, sindicatul promite acțiuni ample de protest la finalul acestei luni. Potrivit SNPPC, la ședința de ieri au participat Dumitru Coarnă-preşedinte, Neculai Isache-secretar general, Claudiu Staicu-trezorier general, Marius Ionescu şi Mihai Zlat-vicepreşedinţi, Cătălin Lupea (IPJ PH), Florin Bălan (IPJ DB), Istrate Dumitru şi Giovani Petre (Capitală); M.A.I. fiind reprezentat de: preşedintele Comisiei de dialog social – cms.şef Mihai Valeriu, subsecretar de stat, directori din cadrul Aparatului Central, din IGPR, IGPF şi alte Arme/structuri subordonate.

SNPPC a susținut eliminarea disfuncţiilor salariale actuale şi la majorarea salariului de funcţie; plata orelor suplimentare efectuate în cursul săptămânii, de luni până vineri, conform art. 8 din OUG nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscale sau respectarea programului de lucru al angajatilor MAI – 40 ore/săptămână – sau, în situaţia în care se impune întocmirea unor Grafice cu personalul planificat pentru efectuarea intervenţiei în caz de necesitate, să se platătească permanenţa de la domiciliu cu 100%, conform art. 20 din Constituţie, art. 111 din Codul Muncii şi art. 2 al Directivei Europene 2003/88, care stipulează că „timpul de gardă pe care un lucrător îl petrece la domiciliu, cu obligația de a răspunde la apelurile angajatorului său (…), ceea ce restrânge în mod semnificativ posibilitățile de a avea alte activități, trebuie să fie considerat <<timp de lucru>>”.

Referitor la orele suplimentare, SNPPC anunță că a reușit să îi „smulgă” şefului Comisiei de dialog social promisiunea că MAI va susţine, în Parlament, legiferarea în acest sens prin amendarea OUG nr. 90/2017, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Proiectul este disponibil AICI!

În ceea ce priveşte mitingul anunţat de SNPPC pentru 24 martie, sindicatul precizează că va monitoriza „modul în care MAI va implementa revendicările salariale formulate de noi şi va identifica soluţii pentru remedierea celorlalte probleme grave, care privesc: logistica (echipamente de protecţie fizică individuală; înnoirea parcului auto şi asigurarea mentenanţei, inclusiv CASCO; modernizarea  sediilor învechite;  baze de pregatire fizică etc.); deficitul de personal; Statutul poliţistului; modificarea unor acte normative specifice; sănătatea/securitatea în muncă; chiriile, transportul ş.a.”

„Mai mult, am primit solicitări din partea altor sindicate şi federaţii, care doresc să participe la protest, alături de noi, pentru a ne susţine împreună drepturile şi interesele, în raport cu Guvernul şi angajatorul – MAI, şi le-am comunicat acordul Federaţiei noastre în acest sens. SNPPC nu va renunţa la miting dacă MAI nu-şi respectă angajamentele! Pregătirile noastre pentru miting continuă în ritmul planificat, decizia finală urmând a fi luată prin consultări (cu liderii noştri de sindicat, cu membrii FSNPPC şi cu partenerii care doresc să susţină demersul enunţat), în funcţie de evoluţia dialogului social şi de rezultatele concrete obţinute în perioada imediat următoare, mai ales de aplicarea, în 2018, a Legii 153/2017 şi plata orelor suplimentare”, au mai precizat reprezentanții SNPPC.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *