Mai mulți furnizori de gaze naturale se RETRAG de pe piață

Restart Energy va renunța, de anul viitor, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse citate de Profit.ro afirmă că alte trei – patru companii, printre care și Tulcea Gaz, au cerut Transgaz, operatorul de transport, rezilierea contractelor. Ele au solicitat și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) retragerea licenței de furnizare.

În dată de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenței de furnizare și desemnarea unui furnizor de ultima instanță pentru clienții Tulcea Gaz. Încetarea relației contractuale cu Transgaz este o consecință a acestei solicitări”, a transmis Tulcea Gaz, pentru Profit.ro.

Compania susține că prețurile pe piața gazelor au crescut extrem de mult, generând probleme majore de asigurare a fluxului de lichidități necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece. „Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans s-a triplat”, a precizat Tulcea Gaz.

Engie România SA a preluat de la 8 noiembrie, în calitate de furnizor de ultima instanță, locurile de consum ale clienților finali din portofoliu, în număr de peste 15.000. Tulcea Gaz a rămas operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în Municipiul Tulcea. Sursele Profit.ro susțin că, de la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitări de retragere a licențelor de la furnizori care încă au clienți.

Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI (furnzizor de ultimă instanță – n.r.) care să preia clienții”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *