Mahler (Inst. Marius Nasta): „Valul 4 există, intrăm încet, încet în el…”

Deși numărul de infectări cu Covid-19 a început să crească în ultima perioadă în România, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare. În acest context, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, susține că, deși am intrat în valul 4 al pandemiei de coronavirus, elevii se vor putea reîntoarce fizic la școală, întrucât „condițiile sunt net diferite față de anul 2020”, iar „o mare parte dintre dascăli sunt vaccinați și o mare parte dintre copii pot să se vaccineze”.

„Eu sunt convinsă că domnul ministru Sorin Cîmpeanu a avut la dispoziție și niște date solicitate de la cei care prin calcule statistice pot să evalueze modul în care va crește numărul de cazuri în România, prin urmare, la ce situație epidemiologică avem în acest moment, la numărul de infectări cu coronavirus pe care îl avem, chiar dacă este în creștere, nu văd motive ca școala să nu înceapă cu prezență fizică. Copiii noștri au nevoie de educație. Din declarațiile domnului ministru știm că o mare parte dintre dascăli sunt vaccinați, iar o mare parte din copii pot să se vaccineze, prin urmare condițiile sunt net diferite față de anul 2020. Valul 4 există, intrăm încet încet în el, dar cred că trebuie să privim realist lucrurile și să nu intrăm în panică. Depinde de noi cum vom gestiona cazurile, de modul în care evaluăm pacienții depistați cu virusul și depinde de noi cum ne vom poziționa de acum înainte vizavi de această infecție care face parte din viața noastră și cu care va trebui să ne continuăm viața și în același timp să căutăm soluții pentru a ne feri, dar într-o viața activă”, spune Mahler.

Întrebată dacă există riscul unui blocaj economic și a închiderii instituțiilor de învățământ din cauza creșterii alarmante de infectări cu Sars-Cov-2 după redeschiderea școlilor din septembrie, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, medicul Beatrice Mahler spune că „acest risc există, teoretic, însă practic nu mai suntem în anul 2020”.

Întrebată dacă există riscul unui blocaj economic și a închiderii instituțiilor de învățământ din cauza creșterii alarmante de infectări cu Sars-Cov-2 după redeschiderea școlilor din septembrie, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, medicul Beatrice Mahler spune că „acest risc există, teoretic, însă practic nu mai suntem în anul 2020”.

„Avem persoane care au trecut prin boală, avem persoane imunizate, avem reguli care vor trebui respectate în continuare, adică purtarea măștii , spălarea mâinilor. Prin urmare, școala online trebuie să fie o variantă doar atunci când numărul de infectări este foarte mare, când numărul de decese este foarte mare și transmiterea comunitară este intensă. Nu vorbim în acest moment de astfel de date. Sunt convinsă că în momentul în care România va fi într-un astfel de scenariu, cu un risc major, prioritatea va fi sănătatea copiilor noștri, a populației și deciziile vor fi luate de autorități în consecință”, conchide Beatrice Mahler.

Ministrul Educației a anunțat marți că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare.

Școala va începe pe data de 13 septembrie cu prezență fizică. Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe procentul de cadre didactice vaccinate, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii pentru toți elevii. Am dreptul să îmi exprim acest optimism”, a spus Cîmpeanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Mahler (Inst. Marius Nasta): „Valul 4 există, intrăm încet, încet în el…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *