Magistrații se REVOLTĂ pe proiectul de impozitare a pensiilor. Deputatul Stelian Ion: „Nu mai au bani la buget și se răzbună pe cei care nu le sunt pe plac!”

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat recent o serie de măsuri economice, care „nu au fost luate din lipsă de bani ci pentru sustenabilitate financiară”.

Printre aceste măsuri, una care vizează pensiile speciale, respectiv aplicarea unei taxe de solidaritate pentru pensiile care depășesc 10.000 lei.

„Credem că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri. Este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern, va ajunge şi în Parlament şi, desigur, Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală”, a spus Teodorovici.

CITEȘTE ȘI:

Inițiativă și la Parlament. Țintă: magistrații!

Între timp, vineri, senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al Educaţiei, a depus un proiect de lege prin care propune impozitarea cu 90% a pensiilor de peste 10.000 de lei.

„Având în vedere faptul că există o discrepanţă foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii şi alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depăşesc praguri de bun simţ ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primeşte, conform informaţiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reţinut este de doar 7.189 lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari”, motivează inițiatorul PSD.

Asociațiile de magistrați se revoltă

Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Procurorilor din România (APR) avertizează, vineri, că tăierea pensiilor magistraților anunțată de ministrul de Finanțe nu are la bază nici o analiză, precizând că pensiile sunt un drept al magistraților, nu un privilegiu.

„Motivul ce ni se oferă, și anume cel al „secătuirii” bugetului statului, nu a fost însoțit de nicio analiză, de nicio cifră, de nicio prezentare concretă, de nicio comparație cu celelalte puteri, prin prisma condițiilor în care se desfășoară activitatea, responsabilităților, incompatibilităților, vulnerabilităților. Prin urmare, nu apare ca justificând, sub nicio formă, o astfel de măsură gravă, iremediabilă și, incontestabil, profund vătămătoare, nu numai din perspectiva matematică a veniturilor, ci și prin toate aspectele pe care le antrenează. Instituirea pensiilor magistraților, prin Legea nr. 92/1992 și consolidarea lor prin Legea nr. 303/2004, a răspuns unei concepții europene privind necesitatea asigurării independenței financiare a magistraților. Așadar, cuantumul pensiilor magistraților nu a fost și nu este o „modă” cu inflexiuni locale sau un „cadou”, un privilegiu – cum foarte bine a subliniat CSM –, ci reprezintă un element necesar al respectării principiului independenței acestora. (…) Și nici când, prin strădania asociațiilor profesionale prezente, s-a insistat pentru găsirea unor soluții în cazul colegilor care se îmbolnăvesc în timpul și din cauza muncii. În schimb, propun acum – oare vor ordonanță de urgență?? – ca la calculul pensiei să conteze veniturile pe ultimii 3 ani. Adică mai drastic decât pentru orice altă categorie profesională, mai rău decât pentru grefieri în cazul cărora se iau în considerare veniturile pe ultimul an sau al altora pentru care se iau în calcul venituri pe 6 luni. Oricât ar dori unii, fie și din interiorul sistemului, să puncteze pe stilul populist, este inadmisibil faptul că ignoră ceea ce a însemnat și înseamnă, în realitate, să trăiești cu toate interdicțiile și incompatibilitățile cu duiumul (știți că fostul CSM a stabilit cum că nici măcar președinți de comitet de părinți nu putem fi, ca să vedeți până unde s-a mers cu ceea ce nu avem voie), ani la rând, și să nu poți avea nicio altă sursă de venit (Curtea Constituțională a accentuat această realitate, cu ocazia controlului de constituționalitate asupra Legii nr. 303/2004), iar la pensie să ți se spună, de către unii colegi, că nu ți se cuvine cât este prevăzut de lege pentru că nu ești în activitate! Este de asemenea inadmisibil, ca astfel de abordări să nesocotească deciziile Curții Constituționale prin care, făcând trimitere inclusiv la decizii europene, s-a statuat că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției. Și, haideți să fim serioși, între reducere drastică și eliminare este doar diferență de nuanță”, se arată în comunicatul comun al celor două asociații.

„Magistrații nu ar trebui să aibă pensii decente, dar primarii și consilierii locali trebuie să aibă?”

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, consideră că măsura impozitării pensiilor speciale trebuie gândită foarte bine, iar ceea ce Ministerul Finanțelor propune arată două cauze: nu mai sunt bani la buget și PSD-iștii nu au de unde să taie decât cei la cei pe care oricum… nu prea îi au la inimă, adică sistemul judiciar. Pe de altă parte, Stelian Ion se întreabă de ce primarii și consilierii au pensii speciale, stipulat în Codul Administrativ.

„Este o inițiativă nedezbătută, care – așa aruncată – arată o criză foarte mare la buget! Dacă se lădau că au bani și nu sunt probleme cu pensiile, acum e o dovadă foarte clară că au probleme la buget. Nu au de unde să taie salarii și pensii și taie de unde decât de la magistrații care nu le sunt pe plac! Circul acesta nu este un secret pentru nimeni! Chestia cu pensiile speciale trebuie analizată foarte atent și rezolvată în mod unitar, nu doar cu magistrații, doar cu cei din Armată ș.a.m.d. Înțelegem că magistrații nu ar trebui să aibă niște venituri decente și după ce ies la pensie, dar primarii și consilierii locali ar trebui să aibă, așa cum au propus în Codul Administrativ. Deci, este un dublu limbaj, o mizerie PSD-istă! Problema aceasta trebuie discutată și cu magistrații, cum facem să existe un echilibru, să aibă niște venituri bune în timpul activității lor și o pensie decentă după aceea. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii în USR tindem și noi către un principiu al contributivității generalizat pentru toate categoriile sociale. Trebuie să beneficiezi de pensie pe măsura contribuției pe care ai avut-o. Însă, așa cum face PSD acum e clar e o soluție nepotrivită și e o lovitură împotriva magistraților. Nu au putut să îi subjuge în legislație, caută să se răzbune într-un fel”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.