Maestrul Garry Kasparov îl CRITICĂ pe Putin la București: „E un DICTATOR, sper să fie JUDECAT!”

Gary Kasparov, unul dintre cei mai influenți oponenți ai lui Vladimir Putin, a spus, vineri, la București, că liderul de la Kremlin este un dictator și că abia așteaptă să fie tras la răspundere pentru tot ce a făcut. Marele maestru al șahului este încrezător că regimul de la Krelmin va cădea în cele din urmă și spune că atunci, Putin va fi părăsit de toți aliații pe care îi are acum.

Nu știu ce face președintele Putin, știu de dictatorul rus. Dacă îi spui președinte, îi dai mai multă credibilitate în sistemul politic fals folosit în Rusia. Sper ca într-o zi să fie adus în fața justiției pentru cele comise, infracțiuni și altele. Sunt sigur că atunci când se va prăbuși regimul, și dictatorul se prăbușește. Nu o să-l ajute nimeni. Cei care au curajul să protesteze în Rusia merită sprijinul și respectul nostru”, a spus Garry Kasparov, într-o conferință de presă susținută la București.

El s-a referit și la situația din Belarus, unde conduce cu mână de fier aliatul lui Putin, Aleksandr Lukașenko. „Zilele dictaturii din Belarus sunt numărate. Și indiferent ce face Putin, că trimite oameni sau bani, doar prelungește agonia până când Belarus va fi liber”, este previziunea pe care o face Garry Kasparov.

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov a deschis, vineri, alături de preşedinta Senatului, Anca Dragu, turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour. Garry Kasparov şi Anca Dragu au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei de la Bucureşti la care vor participa 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai momentului, dar şi românii Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac. Competiţia Superbet Chess Classic Romania 2021, dotată cu premii de 325.000 de dolari, se va desfăşura între 4 şi 14 iunie la Hotel Sheraton din Capitală, fără accesul publicului.

Marele maestru Garry Kasparov a declarat, vineri, că îşi doreşte ca turneul Superbet Chess Classic 2021, din cadrul Grand Chess Tour, să crească popularitatea şahului în România şi să aducă mai mulţi tineri în acest sport. El a evidențiat că turneul Chess Classic Romania se va organiza anual şi va pune astfel Bucureştiul pe harta şahului mondial.

„În acest fel România îşi poate forma o puternică echipă profesionistă de şah la un moment dat. Nu ştiu cine va câştiga Grand Chess Tour, toţi au şansa lor. Dacă ne uităm la primii opt, oricare dintre ei ar putea câştiga. Asta este frumuseţea turneului, sunt jucători foarte buni, iar competiţia este imprevizibilă”, a afirmat multiplul campion mondial.

Sunt extrem de bucuros să mă aflu azi aici, ce mod mai bun de a începe noul sezon de şah. Nu am jucat niciodată în România în vremea când eram jucător profesionist de şah, dar uitându-mă în jur mi-aş fi dorit să am această ocazie. Este un eveniment extraordinar, care stabileşte noi standarde pentru şahul profesionist. Sunt recunoscător prietenilor mei care au depus eforturi pentru organizarea în cele mai bune condiţii a primei competiţii din cadrul Grand Chess Tour”, a mai declarat maestrul.

La finalul evenimentului de vineri au avut loc partide demonstrative cu participarea lui Garry Kasparov, a 12 copii campioni naţionali de şah, a celor 10 jucători şi a altor invitaţi, precum primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi fostul arbitru de fotbal Ion Crăciunescu. La evenimentul de deschidere au mai participat printre alţii foştii fotbalişti Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu şi Daniel Pancu. Garry Kasparov a mărturisit însă că va urmări Campionatul European de fotbal, turneu găzduit de 11 ţări, printre care şi România: „Mă voi uita la Campionatul European, pentru că fotbalul este legat în primul rând de copilăria mea. Îmi aduc aminte de prima Cupă Mondială pe care am văzut-o, cea din 1970. Mai exact de două meciuri, semifinala Italia – Germania, când Italia a bătut în prelungiri cu 4-3, şi finala cu Brazilia distrugând practic Italia (n.r. – 4-1). Dar am urmărit şi Cupa Mondială din 2018, când naţionala Croaţiei a avut un parcurs foarte bun (n.r. – a pierdut finala cu Franţa, 2-4). Eu sunt şi cetăţean croat şi susţin naţionala Croaţiei”, a precizat şahistul născut la Baku.

Garry Kasparov este deţinătorul recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *