MAE – Zeci de cetățeni afgani, evacuați din Afganistan și ajung în România. Bode: „PRIMIM migranți, cu o condiție”

MAE anunţă că până în prezent 61 de afgani din categorii vulnerabile au fost evacuaţi din Afganistan ca urmare a acţiunilor întreprinse de Celula de criză interinstitutională coordonată de ministrul Bogdan Aurescu. Sâmbără, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez, fiind preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

În 3 septembrie, cinci cetăţeni afgani, din categoria persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice. De asemenea, alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celula de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

În conformitate cu deciziile adoptate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 25 august a.c., Celula de criza interinstituţională convocată pe 13 august a.c. şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluţii pentru evacuarea cetăţenilor afgani esenţiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Astfel, până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstitutionale, convocată pe 13 august a.c. şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categoriile amintite. Aceştia se adaugă evacuarii cu succes a tuturor celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriati, astfel că în prezent nu mai sunt cetăţeni români care să solicite evacuarea, precum şi a 7 cetăţeni ai unor state aliate”, anunţă sâmbătă MAE.

Astfel, în dimineaţa zilei de 4 septembrie, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituţionale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez. Cetăţenii afgani au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetăţenilor afgani care deţineau documente de călătorie valabile, precum şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. De asemenea, MAE a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autorităţile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetăţenilor afgani esenţiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis Note verbale către ministerele de externe şi cel de interne din Pakistan. Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, în cursul zilei de 3 septembrie 2021 cinci cetăţeni afgani, din categoria menţionată a persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice. De asemenea, MAE informează că alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celula de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

MAE mulţumeşte în mod deosebit partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru colaborare şi pentru rolul avut în aceste demersuri.Ministerul Afacerilor Externe informează că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea şi întreprinde demersuri, în regim de permanenţă, 24/7, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituţională de criză menţine o legătură permanentă cu partenerii internaţionali din teren.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că România este pregătită să primească migranți din Afganistan, în condițiile în care talibanii iau măsuri radicale iar populația țării caută să emigreze.

Este foarte important ca toate statele membre să își extragă cetățenii din Afganistan. Ați văzut ce se întâmplă în Afganistam și cât de greu e în acest moment să se ajungă la aeroportul din Cabul. Noi vom continua să relocăm persoane aflate în riscuri iminente și aici mă refer la jurnaliști, femei, copiii, cu o condiție: să realizăm toate verificările de securitate. Prioritatea noastră este siguranța cetățenilor noștri”, a declarat Lucian Bode.

Cel puţin 17 persoane ucise la Kabul de focuri de armă de celebrare

Cel puţin 17 persoane au fost ucise de focurile de armă de celebrare trase la Kabul după ce surse talibane au declarat că luptătorii lor au preluat controlul asupra provinciei afgane Panjshir, ultima care mai rezista împotriva islamiştilor, transmite sâmbătă Reuters, care preia agenţii de presă afgane. Lideri ai opoziţiei contra talibanilor au negat că provincia ar fi căzut în mâinile acestora.

Agenţia de ştiri Shamshad a transmis că „loviturile trase în aer” la Kabul vineri au ucis 17 oameni şi rănit alţi 41. Agenţia Tolo a indicat un bilanţ similar. Cel puţin 14 persoane au fost rănite de focuri de celebrare în provincia Nangarhar, la est de Kabul, a declarat Gulzada Sangar, purtător de cuvânt al unui spital din capitala provinciei, Jalalabad.

La rândul său, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a îndemnat să se renunţe la astfel de gesturi de sărbătorire cu focuri de armă.

Evitaţi să trageţi în aer şi mulţumiţi-i în schimb lui Allah”, a transmis Mujahid pe Twitter. „Gloanţele pot răni civili, aşadar nu trageţi fără să fie necesar”, a îndemnat el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *