MAE rus RESPINGE criticile Occidentului: Navalnîi rămâne în ÎNCHISOARE 30 de zile

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov respinge criticile statelor occidentale în ceea ce privește arestarea opozantului Aleksei Navalnîi și afirmă că aceste luări de poziție sunt menite să le distragă atenţia cetăţenilor din respectivele ţări de la problemele interne, relatează Reuters. Potrivit lui Lavrov, cazului lui Navalnîi a avut un ecou în mod atificial în afara Rusiei și în Occident, care a cerut sancțiuni împotriva Moscovei în legătură cu otrăvirea opozantului. De asemenea, șeful diplomației ruse a declarat că Moscova nu se teme că ar putea să îi fie afectată imaginea în urma ultimelor evoluții din acest caz:

Probabil că ar trebui să ne gândim la imaginea noastră, dar nu suntem domnişoare care merg la bal”, a adăugat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare. El a petrecut cinci luni în Berlin, acolo unde a fost tratat în spital în urma otrăvirii cu agent neurotoxic Noviciok. Opozantul în vârstă de 44 de ani a fost reţinut la controlul paşapoartelor şi urmează să rămână în arest până la decizia unei instanţe; audierea este programată în 29 ianuarie. După arestarea sa, mai multe țări, printre care și România, și-au exprimat indignarea și au cerut Rusiei să îl elibereze de urgență pe Aleksei Navalnîi. Cu toate acestea, ministrul de externe rus a menţionat că Germania nu a adus dovezi materiale în sensul că Navalnîi ar fi fost otrăvit şi că Rusia nu consideră că există motive pentru a începe o anchetă penală.

Opozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN. Liderul opoziției la regimul Putin a venit cu avionul din Germania, duminică, iar imediat cum a pășit pe teritoriu rus a fost reținut de agenți mascați. Pe perioada nopții a fost ținut la o secție de poliție din orașul Khimki, la nord de Moscova. Navalnîi fusese pus pe lista persoanelor căutate la nivel federal luna trecută pentru nerespectarea termenilor eliberării condiționate într-un caz în care fusese condamnat pentru fraudă, în 2014. Navalnîi spune că această condamnare este inventată și că nu se face vinovat de nicio infracțiune.

Serviciul penitenciar rus a cerut instanțelor să înlocuiască condamnarea sa cu suspendare cu una executorie. Dacă sistemul de justiție rus va aproba această cerere, Navalnîi ar urma să ajungă la închisoare pentru 3 ani și jumătate. Rusia a fost criticată dur de mai multe guverne din toată lumea pentru arestul lui Navalnîi. Secretarul de stat american Mike Pompeo, șeful diplomației britanice Dominic Raab sau ministrul de Externe german Heiko Maas s-au numărat printre cei care au cerut eliberarea sa imediată. Luni dimineață, Navalnîi a fost audiat sumar în fața secției de poliției în care fusese dus de la aeroport. Susținătorii săi au calificat situația drept un „circ”. Avocații opozantului rus spun că au primit înștiințarea că va avea loc această procedură cu câteva minute înainte de începerea ei și că nu au avut timp să citească documentele sau să vorbească cu Navalnîi.

Navalnîi a fost apoi escortat în celulă, lăsând impresia că ar urma să fie lăsat să discute cu avocații săi, însă a fost dus direct la audiere. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a spus că singurele persoane care păreau să știe că va avea loc o audiere erau o echipă a unei televiziuni și reporterii unui tabloid pro-Kremlin, fapt ce l-a făcut pe Navalnîi să ceară prezența unor jurnaliști adevărați.

Unii oameni mă filmau, alții pur și simplu așteptau – asta e ceea ce se numește o audiere deschisă la instanța din Khimki. Spun că evaluează rămânerea mea în arest. Dar de ce are loc această audiere într-o secție de poliție? De ce nu am primit nicio înștiințare? Am văzut multe momente în care și-au bătut joc de justiție până acum, dar bunicul din buncăr este atât de speriat încât s-au decis să arunce la gunoi o mulțime de proceduri”, a spus Navalnîi într-un clip video publicat pe Instagram înainte de audiere.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *