MAE, în sprijinul românilor din străinătate, privind alegerile parlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a publicat pe pagina sa de internet, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2020, o rubrică de „Întrebări frecvente” referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate la alegerile parlamentare din acest an.

Rubrica oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă sau la secţie, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare organizate în străinătate şi importanţa respectării măsurilor de siguranţă sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de MAE. Totodată, MAE precizează că în cadrul secţiunii sunt disponibile toate informaţiile necesare exercitării votului în afara ţării la alegerile parlamentare.

În ceea ce priveşte votul la secţie, MAE aminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota la secţiile organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie 2020. Pe baza propunerilor transmise în 16 noiembrie 2020 de către Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat prin Hotărârea nr. 26/2020, înfiinţarea a 748 de secţii de votare în străinătate pentru acest proces electoral. Lista secţiilor de votare este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an.

Se trag la sorți președinții birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că sâmbătă, începând cu ora 12,00, a avut loc, în şedinţă publică, tragerea la sorţi computerizată pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi a locţiitorilor acestora pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din data de 6 decembrie.

Tragerea la sorți s-a desfășurat la sediul Biroului electoral de circumscripţie nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării din Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sala de Marmură.

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP, mai precizează sursa citată.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.