MAE a convocat CELULA DE CRIZĂ pentru cetățenii români de pe teritoriul ucrainean

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a decis convocarea Celulei de criză pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul ucrainean. MAE avertizează că actualele evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de impredictibilitate, instabilitate şi confruntări armate.

În contextul evoluţiei situaţiei de securitate din Ucraina, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, astăzi, 24 februarie 2022, a fost convocată Celula de criză interinstitutională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean. MAE avertizează că actualele evoluţii de securitate se asociază cu un risc major de impredictibilitate, instabilitate şi confruntări armate”, transmite instituţia.

MAE reaminteşte că, încă din data de 21 februarie, a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina (Părăsiţi imediat ţara) şi solicită din nou cetăţenilor români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat, precum şi să evite orice deplasare în Ucraina. MAE informează că personalul consular al misiunii diplomatice de la Kiev şi al oficiilor consulare de la Cernăuţi, Odessa şi Solotvino este în contact permanent atât cu cetăţenii români care şi-au înregistrat prezenţa în Ucraina până acum, cât şi cu liderii mediului asociativ românesc din această ţară. Până la acest moment, 30 de cetăţeni români au contactat MAE pentru informaţii legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat. De asemenea, MAE este în contact direct cu autorităţile române competente în vederea gestionării unor eventuale evacuări din Ucraina şi menţine legătura permanentă cu misiunile şi oficiile diplomatice străine acreditate în România care au solicitat sprijin pentru acordarea de asistenţă consulară propriilor cetăţeni.

MAE reia solicitarea către toţi cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice, de urgenţă, coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma www.econsulat.ro  (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537. Această linie telefonică este dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară din partea MAE.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *