MADR încă nu a găsit modalitatea de despăgubire a fermierilor afectați de secetă. Oros: „Sunt mai multe variante propuse…”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut miercuri seară discuții online cu fermieri care au solicitat diverse informări și clarificări. În cadrul discuțiilor, ministrul a amintit faptul că județul Constanța este, de departe, cel mai afectat de secetă dintre toate județele țării.

„Din păcate, anul acesta, peste această criză provocată de evoluția pandemiei s-a suprapus și o secetă pedologică extremă și puternică. Când am realizat și aveam semnale din teritoriu de la fermieri și de specialiști că această secetă își va face simțită prezența și va compromite o suprafață importantă din cea semănată în toamnă, care se ridică undeva la 2,9 milioane ha, am spus că o să despăgubim anul acesta pe toți cei care au avut asemenea pagube din cauza secetei. S-au făcut acele echipe locale și județene pentru situații de urgență. La această oră se centralizează datele conform înștiințărilor depuse de către fermieri și se și verifică dacă aceste înștiințări sunt reale, pentru că în unele județe suprafețele declarate ca și calamitate se apropie simțitor de 100% sau chiar depășesc acest procent, față de suprafețele declarate în toamnă. Am cerut echipelor să fie riguroase, să avem o imagine cât mai obiectivă. Banii trebuie să ajungă la toți cei care au suferit pagube și la toți cei care au investit în toamna trecută. La situația centralizată astăzi, suprafața totală calamitată este de 1,1 milioane ha și reprezintă cam 11,94% din total suprafață arabilă. Raportat la suprafețele calamitate, pe județe, constatăm că sunt județe care sunt foarte calamitate. Aș enumera județul Constanța, cu 329.000 ha, Tulcea – 122.000 ha, Botoșani – 105.000 ha, Ialomița – 103.000 ha, Timiș – 75.000 ha, Buzău – 69.000 ha. Diferențe semnificative între suprafețele calamitate în județe vecine, cu regim de relief și climatic asemănător, Timiș vs. Arad, Botoșani vs. Iași sau Vaslui”, a spus Adrian Oros.

Amintim că, pe 25 mai, ministrul Oros a precizat că procesele verbale întocmite pe teren conțin… erori, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să se pregătească de o lungă perioadă de tergiversare, exact ceea ce nu au nevoie, fiind vorba de un ciclu de producție dependent și de vreme și de… fonduri. Miercuri seară, ministrul Oros a confirmat din nou că despăgubirile vor veni… probabil vreodată, întrucât, mai nou, sunt mai multe variante propuse.

„Sigur că sunt mai multe variante propuse și semnalate, fie un sprijin financiar forfetar, a cărui intensitate maximă este de cel mult 40% din cheltuielile efectuate. Alții ne sugerează să acordăm aceste despăgubiri ca o sumă fixă pe ha, alții să dăm în funcție de tipul de cultură, pentru că sunt diferențe mari de bani investiți. Sigur, după ce vom centraliza toate aceste procese verbale și termenul limită este 15 iunie, vom ști exact care este dimensiunea pagubelor produse de către secetă și vom comunica public care este modalitatea de despăgubire și care sunt sumele, pentru că nu vrem să creăm expectanțe, nici alte tipuri de probleme generate de diverse modalități de plată care acum se vehiculează în public. Important este că vom despăgubi pe toți cei care au fost afectați de secetă”, a mai spus Adrian Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *