Macron a vorbit DEGEABA două ore cu Putin! Liderul de la Kremlin este „foarte hotărât să-și atingă obiectivele”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit, duminică, la telefon, cu liderul rus Vladimir Putin, convorbire care a durat o oră şi 45 de minute, a anunţat Palatul Elysee, potrivit Le Figaro.

„Apelul a fost iniţiativa lui Emmanuel Macron şi a durat de la ora 12:00 până la 13:45”, se arată într-un mesaj al preşedinţiei franceze.

Cei doi au discutat şi joi, timp de o oră şi jumătate, iar atunci Macron afima că în Ucraina „ce este mai rău urmează”, concluzie la care a ajuns după ce i-a spus Putin. Atunci, iniţiatorul apelului a fost Vladimir Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP.Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin „foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”, printre care „ceea ce preşedintele rus numeşte ‘denazificarea’ şi neutralizarea Ucrainei”, dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt – potrivit Parisului – „inacceptabile pentru ucraineni”.

Putin i-a spus lui Macron că nu a dorit să atace centralele nucleare

Vladimir Putin l-a asigurat pe Macron că „nu a fost în intenţia sa” să atace centralele nucleare ucrainene, între care fosta centrală de la Cernobîl.

„Preşedintele Putin a declarat că nu a fost în intenţia sa să efectueze atacuri asupra acelor centrale. El a mai spus că este gata să respecte normele AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) pentru protecţia centralelor”, după bombardarea, în noaptea de 3 spre 4 martie, a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Putin a negat că „armata sa a vizat civili”

Vladimir Putin „a negat că armata sa îi vizează pe civili“, în discuţia telefonică cu Macron, care i-a cerut preşedintelui rus să nu pună în pericol civilii, conform dreptului internaţional, potrivit Palatului Elysee. Conform acestei surse, preşedintele rus a mai afirmat că „revine ucrainenilor responsabilitatea de a permite evacuarea populaţiei din oraşele încercuite”, la care preşedintele francez i-a răspuns că „armata care atacă este armata rusă” şi că nu are „motive să creadă că armata ucraineană îi pune pe civili în pericol”.

Totodată, Macron i-a spus lui Putin că este îngrijorat cu privire la un atac iminent asupra oraşului ucrainean Odesa, a pledat pentru importanţa găsirii unei soluţii negociate la criza ucraineană şi pentru protejarea instalaţiilor nucleare ucrainene.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *