Spread the love

Fermierii au primit cu neîncredere şi teamă ordinul de zilele trecute al ministrului Agriculturii, Petre Daea, privitor la măsurile ce vor fi luate pe terenurile agricole contaminate de porci mistreţi cu virusul pestei porcine. Implementarea ordinului duce la falimentarea marilor fermieri, în lipsa unui ajutor de la stat, iar măsurile sunt foarte greu de aplicat.

Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) nu vizează sub nici o formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, a precizat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea, deși prin apariția publică inițială a spus altceva.

„Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț! (…) Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere. (…) Le spun clar oamenilor să nu ascundă porcii, că virusul se păstrează și vor continua să moară! Îi despăgubim pe toți, e nevoie ca fiecare să spună adevărul. În locul porcilor luați, vom aduce porci-santinelă, ca să vedem dacă virusul mai e prezent”, a spus Petre Daea.

CITEȘTE ȘI:

Tristețe peste măsură la Carniprod. Directorul general Ciuleac: „Am putea să lucrăm, dar ne țin închisă fabrica! Nu am văzut un buletin de laborator, vor găsi metode să nu ne dea banii” Președintele CJ, Teodorescu: „Într-o lună repornește procesarea!”

În ciuda faptului că despăgubirile acoperă atât valoarea animalelor ucise cât şi alte pagube colaterale, fermierii sunt reticenți cu privire la rapiditatea procesului și acoperirea totală a pierderilor. Fondurile necesare sunt asigurate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinaţie şi rambursate ulterior de Comisia Europeană. Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizează şi aprobă valoarea de înlocuire animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologica, categoria de producţie, preţul pietei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză, adică exact birocrația sau nodul în papură de care fermierii se tem.

Conform legislaţiei în vigoare, plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăiere, ucidere sau afectarea în alt mod a animalelor.

Măsuri luate la Constanța

Potrivit preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi), iar până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

La Constanța, președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, alături de prefectul județului, Dumitru Jeacă, au avut, joi, o întâlnire cu reprezentanți ai insituțiilor ce fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și reprezentanții primăriilor din teritoriu.

Tema discuțiilor a fost legată de prezența Pestei Porcine Africane în localitățile din județ. Până în acest moment la nivelul județului Constanța au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană în zece localități, cele mai afectate localități fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia – Grădina și Vadu – Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localități, autoritățile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localitățile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete.

„Este foarte important ca deținătorii de suine să trateze apariția acestui virus cu maximă seriozitate și să conștientizeze gravitatea situației. Populația este sfătuită să respecte indicațiile autorităților sanitar veterinare. În toate localitățile județului au fost afișate informații privind modalitățile de prevenire și combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control și dezinfecție”, precizează reprezentanții Consiliului Județean Constanța.

 „Îi rog pe cetățenii județului Constanța să fie conștienți de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor în ceea ce privește respectarea  măsurilor de prevenție a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul și consecințele economice generate de apariția și răspândirea acesteia. Mă voi implica activ și voi ține pemanent legătura cu primarii din județ pentru a acționa eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toți locuitorii din județ să se informeze asupra virusului Pestei Porcine Africane și să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire”, a completat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Potrivit CJC, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propriu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.

CITEȘTE ȘI:

Asociația PRO Consumatori solicită demisia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. „Este îngropat programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *