M.A.I. dă înapoi înapoi în lupta cu polițiștii! A retras trei propuneri din proiectul care modifică statul polițistului. Zelca, SNPPC: „Nu este un câștig pentru noi, ci normalitate“

În urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. O astfel de discuție a avut loc miercuri, 30 mai, la Centrul Cultural al MAI. În cadrul actui normativ propus de MAI au fost cuprinse reglementările care facilitau polițiștilor încetarea raporturilor de serviciu, inclusiv în jurul vârstei de 40 de ani, prevăzute în actuala legislație, descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar și introducerea posibilității decontării asistenței juridice și asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare. Cu toate acestea, au fost cuprinse în proiectul de act normativ o serie de reglementări, care au stârnit furia polițiștilor. Una dintre acestea face referire la o reglementare prin care polițiștii pot fi puși la dispoziție pe timpul cercetării disciplinare. Referitor la această propunere, președintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Constanţa, Vasile Zelca, a declarat pentru TOMIS NEWS că așa ceva este de neacceptat, pentru că se pot comite numeroase abuzuri. În prezent, polițiștii pot fi puși la dispoziție numai în cazul urmării penale. A doua propunere care nu este acceptată de polițiști vizează înlocuirea din funcția de management în urma unei simple evaluari, Zelca spunând că nu s-a precizat și ce fel de evaluare.

„Se poate descoperi o problemă minoră și, automat, se poate trece la schimbarea din funcție, pentru care s-a dat concurs. Înlocuirea din funcție trebuie să se facă doar în urma unei evaluări mai complexe“, ne-a spus Zelca.

CITEȘTE ȘI:

Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

A treia reglementare din proiect cu care polițiștii nu sunt de acord este „mutarea polițistului în interes de serviciu fără acordul acestuia“, ceea ce încalcă grav, spune liderul SNPPC Constanța, drepturile omului. În schimb, SNPPC a venit cu un amendament prin care propun modificarea alin.1 al art. 31 din Legea nr. 360/2002 și care ar avea următorul conținut:

„(1)Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensatie pentru chirie, al carei cuantum sa fie stabilit la nivelul pretului mediu pe baza de cerere si oferta in localitatea in care urmeaza sa-si stabileasca resedinta.

Art. 31

(1) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie pentru chirie plătită pe baza unui contract de închiriere a unui spaţiu de locuit în acea localitate sau pe o rază de 30 km.

(11) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în localitatea în care îşi are domiciliul, dar care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiul de locuit corespunzător, poate beneficia de compensaţia lunară pentru chirie, prevăzută la alin. (1), în cazuri justificate, pe baza rezultatelor anchetei sociale efectuate de o comisie constituită prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, însuşite de către conducătorul unităţii din care face parte poliţistul, la solicitarea acestuia, în acea localitate sau pe o rază de 30 km.

(2) Soţul sau soţia poliţistului mutat/mutată în altă localitate, care a fost încadrat/încadrată în muncă şi a întrerupt activitatea datorită mutării împreună cu soţul sau soţia, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din salariul de bază al poliţistului, până la o nouă angajare sau până la prestarea unei alte activităţi aducătoare de venituri, dar nu mai mult de 9 luni.“

După mai multe presiuni de Federația Sindicatelor Naționale ale Politiștilor și Personalului Contractual din România Ministerul Afacerilor Interne a cedat și a retras cele trei propuneri.

„Nu este un câștig pentru noi, ci este normalitate. Crearea unor pârghii de care anumiți șefi, controlați politic sau de alte entități, pot abuza împotriva polițiștilor nu va fi acceptată niciodată de către FSNPPC. Sigur ca avem și alte amendamente mult mai profunde și care, dacă vor fi acceptate de către partenerul de dialog social, vor aduce beneficii atât polițiștilor, cât și muncii lor. Aceste amendamente se găsesc pe pagina www.snppc.ro.“, concluzionează reprezentanții SNPPC.

CITEȘTE ȘI:

Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *