LUPTE pentru putere în principalele partide din coaliție: Se apropie Congresul USR-PLUS. Negoi NU știe dacă va candida pentru șefia organizației Constanța: „Îmi place să fac lucrurile temeinic, nu să îmi bat joc”

Începe lupta pentru putere și în celălalt partid din coaliția de guvernare – USR PLUS. După ce liberalii au fost anunțați de Ludovic Orban că vor vota o nouă conducere pe 25 septembrie și cei din USR PLUS se pregătesc pentru Congres, după ce a fost amânat la începutul acestui an. Acesta urmează să fie programat la sfârșitul lunii august.

După decizia definitivă a Curții de Apel București, care a aprobat fuziunea dintre USR și PLUS, noul partid va avea și o nouă conducere. La Congres, delegații vor vota componența noului Birou Național și viitorul președinte al USR PLUS. Liderii partidului își doresc un vot cu prezență fizică pentru BN, în timp ce, pentru funcția de președinte al partidului, votul va fi online și se vor putea exprima toți membrii USR PLUS.

În partid au început deja discuțiile despre Congres, iar liderii USR PLUS au cerut ca până la 1 iulie să fie organizate alegeri în toate filialele din teritoriu. Miza pentru controlul filialelor este una mare: în funcție de rezultatul alegerilor din teritoriu, noile birouri județene vor decide delegații care vor vota vota conducerea partidul pentru următorii 4 ani. Fiecare filială va avea un număr de delegați proporțional cu rezultatul obținut la ultimele alegeri. Cel mai probabil, structura de conducere a USR PLUS va avea 24 de membri. Evident, lupta cea mare se dă între Dan Barna și Dacian Cioloș.

Potrivit președintelui USR-PLUS Constanța, senatorul Remus Negoi, organizația județeană trebuie să își aleagă președintele și să își desemneze Biroul Județean până pe 28 iunie, iar Congresul național trebuie organizat până pe 28 august. Reținem de la Negoi că Dan Barna are, în acest moment, cele mai mari șanse la un nou mandat la șefia partidului:

Data limită până la care putem organiza conferința județeană este 28 iunie. În 27, cel mai târziu, noi vom organiza conferința, până atunci organizăm adunări generale în toate localitățile. O să avem un weekend în care nu putem asta – de Rusalii, dar în restul lunii este în regulă. Nu sunt hotărât dacă voi continua sau nu… Petrec în ultimele luni mult mai mult timp decât m-aș fi așteptat… Munca e mai multă decât credeam și mie îmi place să fac lucrurile temeinic, nu să mă împart și să îmi bat joc de ambele. (…) Pe modelul pe care îl facem în filiala județeană, s-a stabilit o dată maximă pentru Congresul național, aceasta fiind 28 august. În privința candidaturilor, Dan Barna sigur va candida și aproape sigur Dacian Cioloș – care încă nu a anunțat, dar a lăsat să se înțeleagă. Contrar aparențelor, are mult de muncă la Bruxelles – noi suntem obișnuiți cu oameni care dorm pe bănci pe acolo. La noi au fost și candidați surpriză încă de la început – chiar și cu Nicușor Dan, care a pierdut alegerile și au mai fost candidați surpriză de-a lungul timpului, dar vom vedea la momentul respectiv”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Între timp, marți, USR-PLUS Constanța a anunțat că cele două partide fuzionează și pe… Facebook, unindu-și cele două pagini de socializare.

Dan Barna a anunțat recent că va candida pentru funcția de președinte al USR PLUS la congresul din luna august: „Este un proiect la care am muncit foarte mult timp și doresc să duc mai departe acest proiect”, a spus vicepremierul. De altfel, Barna se află într-o pre-campanie în interiorul partidului, profitând de funcția de vicepremier. Acesta participă la evenimentele publice ale miniștrilor USR PLUS și încearcă să capitalizeze politic în partid. În continuare, Barna este contestat de o parte dintre membrii USR, care nu au trecut peste nemulțumirile din trecut, când îi reproșau acestuia stilul autoritar de a conduce partidul și lipsa leadership-ului. Barna încearcă, însă, să își asigure voturile necesare pentru a câștiga alegerile din rândul membrilor partidului lui Dacian Cioloș. Cu voturile unei părți din PLUS și cu voturile celor care îi sunt fideli din USR, acesta speră să îl învingă pe Dacian Cioloș. Apropierea lui Barna de membri PLUS s-a văzut mai ales în timpul crizei guvernamentale, după demiterea lui Vlad Voiculescu. Barna a amenințat chiar cu ruperea Coaliției și l-a atacat dur pe Florin Cîțu, în apărarea fostului ministru al Sănătății. Astfel, Barna a vrut să capitalizeze politic în rândul susținătorilor lui Voiculescu, atât din USR, cât mai ales din PLUS.

De partea cealaltă, Dacian Cioloș este mai mult absent. După ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, Cioloș nu a mai fost văzut nici la partid, nici la ședințele Coaliției, iar impresia în interiorul USR PLUS este că acesta pierde teren în fața lui Barna.

Momentan, nu sunt alți lideri importanți din USR PLUS care să își dorească o candidatură la șefia partidului, deși popularitatea ministrului Transporturilor Cătălin Drulă este în creștere.

Președintele USR PLUS va fi, cel mai probabil, și candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024. Atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș au vorbit despre posibilitatea de a candida la scrutinul din 2024.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *