LUPTE GRELE pentru un aeroport militar de lângă Kiev și la… CERNOBÎL! Armata rusă a LOVIT un SPITAL! Peste 200 de atacuri de la începerea invaziei

Armata ucraineană a anunţat joi că lupte sunt în curs pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, lângă Kiev, informează AFP. „Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel”, situat la câţiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunţat şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii. Imagini de pe reţelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ţinta unui atac cu numeroase elicoptere. Situaţia este de asemenea „tensionată” în sudul Ucrainei, unde lupte au loc pentru oraşele Henicesk, Skadovsk şi Şaplinka, în regiunea Herson, lângă Crimeea, a adăugat Zalujnii.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Apar noi informații de pe zona frontului! Rusia invadează Ucraina și spre Cernobîl. Acest lucru a fost anunțat de Anton Gerashchenko, consilier al ministerului de Interne din Ucraina.

Invadatorii de pe teritoriul Belarusului s-au mutat în Zona AES Chornobyl. Dacă după lovirea artileriei ocupanților, o colecție de arme nucleare va fi trasă, atunci o băutură radioactivă poate lovi teritoriul Ucrainei, Belarusului și țării UE!”, a spus Anton Gerashchenko.

cernobil

Forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Chornobyl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am raportat acest lucru la premierul suedez. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, pe Twitter.

Instalația de stocare a deșeurilor nucleare e un punct strategic pentru Ucraina. Un posibil atac, o deteriorare a instalațiilor, ar putea duce la o nouă tragedie. Rusia și Ucraina duc lupte grele în aceste momente! Sunt raportați morți și răniți în ambele tabere, însă zonele cele mai fierbinți par să fie la această oră Starobilsk, Sumi, Harkov, Pischevik, Vugledar și Chuguev.

Conducerea Federației Ruse vrea să ia o parte din teritoriul Ucrainei și să destabilizeze guvernul. Mykhailo Podoliak, un consilier al șefului Biroului Președintelui, a declarat acest lucru la un briefing, relatează un corespondent Ukrinform. „Două obiective tactice. Primul este de a ocupa o parte a teritoriului din est, puțin deasupra Sumy, Harkov și puțin mai jos – acesta este sud. înțelegem deja ce se întâmplă în ceea ce privește planificarea operațiunii militare a lui Putin”, a spus Podoliak.

De asemenea, s-a văzut fum ridicându-se de pe aerodromul militar din estul Ucrainei. Pe măsură ce atacurile rusești asupra Ucrainei continuă, jurnaliștii de pe teren furnizează rapoarte ale martorilor oculari în toată țara. Videoclipurile și fotografiile arată fum care se ridică deasupra unui aerodrom militar de lângă Chuguev, în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

Rușii au lovit un spital – Patru oameni au murit, 10 sunt răniți, inclusiv medici

În orașul ucrainean Vugledar, trupele ruse au bombardat un spital. În urma bombardamentelor, 4 persoane au murit și 10 au fost rănite. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației regionale Donețk, Pavel Kirilenko, pe canalul său Telegram.

La Vugledar, trupele de ocupație ruse au ucis 4 civili și au rănit 10 civili – obuzele invadatorilor au lovit spitalul local. Printre răniți se numără și 6 medici. Bombardarea a avut loc în jurul orei 11. Starea răniților este de severitate diferită”, a spus șeful Administrației Regionale de Stat.

ucraina razboi1

Poliţia ucraineană a anunţat joi că Rusia a efectuat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei, confruntări având loc aproape pe întregul teritoriu ucrainean, transmite Reuters.

Armata rusă a anunţat joi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare, relatează AFP.

Ca urmare a atacurilor forţelor armate ruse, au fost distruse 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene. Aceasta include 11 aerodromuri ale Forţelor aeriene”, a anunţat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Acesta a anunţat de asemenea distrugerea a „trei posturi de comandă, unei baze navale ucrainene şi a 18 staţii radar şi sisteme de apărare antirachetă S-300 şi Buk-M1” ucrainene, precum şi a unui elicopter de atac şi a „patru drone Bayraktar TB-2” fabricate în Turcia.

Generalul Konaşenkov a mai menţionat că un avion de atac rusesc SU-25 s-a prăbuşit „în urma unei erori de pilotaj” şi pilotul s-a catapultat şi a fost recuperat. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat armatei ruse să-i „trateze cu respect” pe militarii ucraineni, a mai spus purtătorul de cuvânt. El a mai susţinut că separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk au reuşit, sub focul de acoperire al bombardamentelor ruse, să înainteze şapte kilometri. Toate aceste afirmaţii nu au fost verificate sau confirmate de alte surse.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat „abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din Doneţk şi Lugansk şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus. Trupe ruseşti care au pătruns în Ucraina din Belarus au ajuns în zona din proximitatea fostei centrale atomoelectrice de la Cernobîl, potrivit unui oficial al Ministerului de Interne ucrainean. Lupte sunt în desfăşurare şi la un aerodrom din apropierea capitalei Kiev.

Forţele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcţii ”infrastructuri militare şi civile”, folosind avioane, rachete de croazieră şi artileria, transmite agenţia DPA.

Lupte grele continuă pe direcţia Harkov”, cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei, iar înaintarea trupelor ruse a fost stopată în regiunea nord-estică Cernihov, situată la graniţa cu Belarus, se arată în declaraţia armatei ucrainene.

Kievul şi NATO au transmis de asemenea că dinspre Belarus au pătruns în Ucraina convoaie militare ruseşti. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit mai devreme despre atacuri aeriene şi cu rachete desfăşurate de Rusia din mai multe direcţii, cu trupe terestre şi forţe speciale de asemenea implicate în această ofensivă. Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra portului Mariupol, de la Marea Azov, potrivit Statului Major de la Kiev. Armata rusă desfăşoară de asemenea ofensive dinspre Crimeea către oraşele Herson şi Melitopol. Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre.

Preşedinţia ucraineană anunţase înaintea acestui atac că peste 40 de militari ucraineni au murit în timpul atacurilor ruseşti asupra aerodromurilor şi bazelor militare pe tot cuprinsul Ucrainei. Kievul a anunţat de asemenea cel puţin 50 de victime în rândul părţii adverse, fără a preciza dacă este vorba despre soldaţi ruşi sau combatanţi din provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk. Într-un nou discurs, în noaptea de miercuri spre joi, preşedintele Putin a anunţat lansarea unei „operaţiuni speciale” pentru „protejarea locuitorilor” din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, „care timp de opt ani au suferit de pe urma abuzurilor şi genocidului regimului de la Kiev”, liderul de la Kremlin acuzând şi statele occidentale că au ignorat cererile Rusiei privind garanţiile de securitate.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că Moscova urmăreşte „neutralizarea potenţialului militar al Ucrainei, care a fost recent dezvoltat puternic, inclusiv în urma activităţilor ţărilor străine”, şi să impună acestei ţări un „statut neutru”.

Rusia a efectuat peste 200 de atacuri asupra unor obiective din Ucraina de la începutul invaziei militare, anunţă Poliţia naţională ucraineană, conform postului de televiziune Sky News.

Luptele se desfăşoară aproape pe întregul teritoriu al Ucrainei. Până acum, au fost raportate 203 atacuri militare ruse”, a comunicat Poliţia naţională ucraineană.

Coloane de blindate se îndreaptă în prezent spre Kiev, după ce au avut loc lupte la baza aeriană din localitatea Hostomel, la periferia nordică a capitalei Ucrainei. Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că armata a luat prizonieri mai mulţi militari ruşi, în cursul luptelor din estul Ucrainei. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că zeci de militari ucraineni s-au predat şi a cerut crearea de coridoare pentru retragerea militarilor care se predau.

Alarmă anti-aeriană la Kiev – Primarul cere populației să se grăbească spre adăposturile protecției civile

La Kiev, capitala Ucrainei, au sunat alarmele anti-aeriene, anunțând iminența unui atac al Rusiei. Primarul a cerut populației să se grăbească spre adăposturile protecției civile. Centrul Kievului era aproape pustiu joi dimineaţă, după ce Rusia a atacat Ucraina, pietoni nu erau aproape deloc, doar câteva maşini puteau fi zărite, relatează Politico. S-au produs explozii puternice în apropierea aeroportului de lângă Kiev, apoi a fost relativ linişte. Patru ore mai târziu alte explozii au avut loc în centrul oraşului. Ulterior, traficul a fost îngreunat de puzderia de maşini de pe străzile Kievului şi de la staţiile de benzinărie de la periferie, în timp ce alţi locuitori ai capitalei aşteptau metroul pentru a ajunge la muncă, viaţa urmându-şi cursul obişnuit. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat că transportul public este gratuit.

Pregătiţi „un bagaj de urgenţă” – documente, un minim de lucruri necesare – pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului [rămân] în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”, a precizat Klitschko.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit, joi dimineaţă, legea marţială, însă poliţia nu patrula străzile, iar patrula militară era inexistentă. În acelaşi timp, poliţiştii care păzeau ambasadele purtau veste antiglonţ şi caschete de protecţie. Autorităţile ucrainene i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în Kiev, cel puţin pentru moment.

Nu v-aş recomanda să plecaţi chiar acum. Pur şi simplu veţi petrece multe ore stresaţi în ambuteiaje”, a scris un consilier al ministrului de Interne, Anton Geraşcenko.

Cozi de 10, 20 de persoane se puteau vedea la fiecare bancomat, oamenii sperând să retragă cât mai mulţi bani înainte ca automatele să se blocheze. Alţi cetăţeni s-au grăbit la benzinării, cu scopul de a părăsi oraşul. Localnicii au găsit fragmente de rachetă într-un cartier din Kiev, potrivit reţelelor sociale. O fotografie publicată de Reuters a arătat oficiali inspectând locul incidentul. În timp ce unele hoteluri aprţinând unor lanţuri internaţionale au continuat să funcţioneze ca de obicei, altele au luat măsuri suplimentare pentru siguranţa oaspeţilor. Un angajat al serviciilor de pază de la hotelul Hilton a afirmat că oaspeţii sunt ajutaţi că îşi contacteze ambasadele sau să părăsească oraşul.

Am întărit măsurile de securitate în jurul hotelului şi nu lăsăm în interior decât oaspeţii”, a precizat el.

Centrul Kievului era aproape pustiu joi dimineaţă, după ce Rusia a atacat Ucraina, pietoni nu erau aproape deloc, doar câteva maşini puteau fi zărite, relatează Politico. S-au produs explozii puternice în apropierea aeroportului de lângă Kiev, apoi a fost relativ linişte. Patru ore mai târziu alte explozii au avut loc în centrul oraşului. Ulterior, traficul a fost îngreunat de puzderia de maşini de pe străzile Kievului şi de la staţiile de benzinărie de la periferie, în timp ce alţi locuitori ai capitalei aşteptau metroul pentru a ajunge la muncă, viaţa urmându-şi cursul obişnuit.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit, joi dimineaţă, legea marţială, însă poliţia nu patrula străzile, iar patrula militară era inexistentă. În acelaşi timp, poliţiştii care păzeau ambasadele purtau veste antiglonţ şi caschete de protecţie. Autorităţile ucrainene i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în Kiev, cel puţin pentru moment.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România: Au fost doborâte 6 avioane de luptă ruseşti. Victime, sunt de ordinea sutelor, civili

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, domnul Paun Rohovei a declarat, joi, la Parlament, după întâlnirea cu preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, că Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse, şi practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură. Oficialul ucrainean a mai arătat că au fost doborâte şase avioane de luptă ruseşti şi mai multe elicoptere şi că Kievul este bine apărat. Despre victime, acesta a arătat că sunt sute, în rândul civililor, dar şi în rândul armatei ruse, şi au fost luaţi şi prizonieri ruşi.

Am avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului României, am făcut o informare cu privire la situaţie. În ţara mea este o situaţie gravă, ca urmare a încălcării drastice a dreptului internaţional, a regulilor civilizate. Ucraina este sub un atac masiv din partea Federaţiei Ruse. Practic, începând de dimineaţă, au fost permanent atacuri asupra obiectivelor de infrastructură ale Ucrainei, începând cu aeroportul şi terminând cu depozite de combustibil şi comandament militar, în toată ţara, începând cu oraşul Harkov, terminând cu Odesa”, a spus Paun Rohovei.

Ataşatul cu afaceri al Ucrainei în România a arătat că, „în etapa actuală, s-au intensificat atacurile terestre şi ceea ce a fost mai surprinzător pentru noi, nu mare surpriză, dar, de pe teritoriul Belarusului, cu tancuri, cu blindate şi alte maşini militare”.

„Armana ucraineană a fost pregătită şi este pregătită pentru astfel de scenariu, a riposatat şi ripostează mai departe. După ultimele date, la orele 13.00, pe care le-am primit, au fost doborâte 6 avioane de luptă ruseşti, un număr mare de elicoptere, de tancuri şi blindate. Au fost luaţi inclusiv prizonieri, soldaţi ruşi, Atacurile sunt foarte masive”, a afirmat acesta.

Reprezentantul ucrainean a mai spus că nu este posibil ca „un om care şi-a ieşit din minţi, să nu poată fi oprit de o comunitate internaţională”, referindu-se la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, arătând că sancţiunile,dacă vor fi drastice, şi prompte, cu siguranţă vor avea efect”. Întrebat ce se întâmplă zilele următoare, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei a spus că Kievul nu este încă înconjurat, este foarte bine apărat.

Ce e drept, foarte multă lume, e un aflux mare, dar nu cel care a fost anunţat. Lumea e calmă şi există un avânt de patriotism în rândul populaţiei. Ar trebuie să intri în creierii lui Putin să ştii la ce ne aşteptăm. Ne aşteptăm la lucruri grave, armata ucraineană este pregătită pentru a da o ripostă puternică”, a mai comentat el.

Despre victime, ataşatul a afirmat că „sunt de ordinea sutelor de oameni, din teritoriile care nu au fost niciodată separatiste, civili”. „În rândul militarilor nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar sunt victime şi din partea ruşilor. Se îndreaptă pe tot frontul de 2.000 de km pe care îl avem spre oraşele mari. Practic, e o încercuire, încearcă să se ducă masiv spre oraşele mari. S-au făcut încercări de a ajunge la Mariupol, ei au nevoie de acea ieşire terestră spre Crimeea, s-au făcut încercări de a ataca Odesa. Li s-a dat o ripostă foarte puternică”, a mai declarat Rohovei.

Cu privire la numărul refugiaţilor care ar putea veni în România, ataşatul a spus că „nu e cel care se estima”.Ştiu că partea română a pregătit pentru 500.000 de oameni, au început să se creeze cozi la graniţa cu România, dar nu e un aflux atât de mare. Aduc mulţumiri părţii române pentru ajutor”, a spus acesta.

Dronele lui Recep Erdogan, folosite intens de Ucraina: Kievul atacă puternic tancurile rusești

Ucraina a cumpărat dronele turcești Bayraktars, iar acum le folosește împotriva Rusiei. Armata Ucrainei a transmis mai multe filmări prin care  arată cum acționează dronele. În imagini se poate observa că tancurile rusești sunt distruse. Dronele turcești sunt modelul Bayraktars. Bayraktar TB2 este un model de luptă fără pilot (UCAV) turcesc de altitudine medie-lungă, capabil să efectueze operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome. Este produs de compania turcă Baykar Defence, în primul rând pentru forțele armate turce. Aeronava este monitorizată și controlată de un echipaj de zbor în stația de control la sol, inclusiv cu arme, prin satelit.

Turcia a construit o relație apropiată și cu ucrainenii, cărora le-a vândut drone militare pe care Kievul le-a folosit pe front împotriva separatiștilor proruși.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *