Lungoci (PSD) arată că Lupu (CJC) e pe cale să RATEZE FINANȚAREA pentru Constanța, prin „Anghel Saligny”

Deputatul social-democrat constănțean Lucian Lungoci i-a atras marți atenția președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, că județul este pe cale să rateze finanțările pe programul Anghel Saligny, cel care a și dus în final la ruperea coaliției de guvernare. Deputatul Lungoci arată că termenul final pentru depunerea proiectelor este… 7 noiembrie. Miercuri are loc ședința ordinară a CJC și nici un astfel de proiect nu figurează pe ordinea de zi. Astfel, deputatul transmite faptul că Lupu este periculos de aproape de a trece deadline-ul:

Domnului Mihai Lupu,

Președintele Consiliului Județean Constanța


Am citit, cu atenție, cele 15 proiecte de hotărâri incluse pe ordinea de zi a ședintei Consiliului Județean Constanța din data de 20.10.2021. Am urmărit, cu aceeași atenție, declarațiile politico-administrative din ultima perioadă. Nici pe ordinea de zi, nici în declarații nu am observat vreo referire legată de depunerea la Consiliul Județean Constanța a unor cereri de finanțare, în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“.

Poate că funcționarii din Consiliul Județean Constanța lucrează la aceste cereri de finanțare. Poate au fost depuse, deja, dar eu mă simt dator să vă aduc la cunoștință că termenul limită de depunere a cererilor este 7 noiembrie 2021. Vreau să sublinieaz și faptul că CJC poate depune, foarte ușor, cereri de finanțare pentru investițiile prevăzute la Art. 4 al. 1 din OUG nr. 95/2021 lit. c,d – drumuri județene, poduri și podețe.

De ce spun că este foarte ușor? Pentru că, în anul 2019, RAJDP Constanța a contractat, pentru Consiliul Județean Constanța, lucrări de cadastrare, expertize tehnice, documentații de avizare a lucrărilor de investiții și devize generale. Toate acestea pentru mai multe obiective ale CJC:

✓ Modernizare DJ 392 Amzacea – Pecineaga, aproximativ 11,2 km
✓ Modernizare DJ 392 Vânători – Pecineaga, aproximativ 3 km
✓ Modernizare DJ 226B Cogealac – Grădina – Pantelimonul de Jos, aprox. 15,3 km,
sector ce poate fi prelungit până la intersecția cu DN 2A
✓ Redimensionare podeț pe DJ 392, în localitatea Plopeni

✓ Modernizare DJ 393 Albești – Coroana, aproximativ 6,8 km. Acest drum este programat a fi executat în anul 2022 din bugetul Consiliului Județean Constanța.

De ce să nu fie utilizați bani din „Anghel Saligny“, iar suma din bugetul CJC să fie direcționată către alte lucrări? Precizez că în acest program, consiliile județene POT ACCESA GARANTAT proiecte ce însumează 140 milioane lei. Ținând cont de această realitate, Consiliul Județean Constanţa NU TREBUIE SĂ RATEZE această oportunitate.

Domnule președinte, știu că vi se spune că nu se poate! Am mai auzit acest lucru! Țineți cont, însă, că devizele generale estimative din DALI, la nivelul anului 2019, pot fi reactualizate sau aliniate la standardele de cost aprobate prin ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației tocmai pentru investițiile din Programul „Anghel Saligny“.

În vederea includerii la finanțare prin acest program, CJC trebuie să transmită cererea de finanțare însoțită de devizul general estimativ. Celelalte eventuale „piedici“ posibil a fi invocate acum (cadastre cu suprapuneri virtuale, neasigurarea culoarului de proprietate minim), pot fi soluționate ulterior aprobării listei de investiţii incluse la finanţare prin program.

Domnule președinte Mihai Lupu, s-a pierdut timp prețios în condițiile în care se știa de luni bune despre lansarea acestui program! Timp în care se puteau efectua și alte expertize, documentații de avizare a lucrărilor de investiții și devize generale și pentru alte tronsoane de drumuri județene.

Poate mă veți acuza că vă dau lecţii, poate chiar colegii mei de partid mă vor acuza că vă ajut, dar vreau să subliniez faptul că demersul meu este pentru locuitorii județului Constanța. Dincolo de orice coloratură politică, dincolo de orice confruntare politică!

Așa după cum am mai spus, sunt dispus la orice fel de discuții referitoare la dezvoltarea infrastructurii rutiere a județului nostru.

PS: Principiile expuse anterior sunt valabile și pentru administrația Municipiului Constanţa!

Vă mulţumesc

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Lungoci (PSD) arată că Lupu (CJC) e pe cale să RATEZE FINANȚAREA pentru Constanța, prin „Anghel Saligny”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *