Lungoci a prezentat raportul de activitate la șefia RAJDP Constanța. Apel către liberali: „Asigurăm traiul pentru sute de familii. Pentru siguranța rutieră, nu mai sunt necesare licitații”

Directorul general al Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța, Lucian Lungoci, a prezentat raportul de activitate la conducerea instituției, în mandatul 2016 – 2020. Lungoci a subliniat că momentul septembrie 2016 a reprezentat „un moment cel puțin dificil, dar și unul de  provocare pentru mine”.

„La momentul numirii în funcția de administrator special al R.A.J.D.P., entitatea care are drept scop principal administrarea drumurilor județului Constanța, se afla în procedură de insolvență, însă fără a avea întocmit un plan de reorganizare. Ca să fie mai limpede situația,  trebuie precizat că, la acel moment, în conturile Regiei se găsea suma de 1,5 milioane lei, iar datoriile curente și scadente la sfârșitul  lunii septembrie (furnizori, prestatori, salarii) erau de  3,3 milioane lei. Trebuie adăugat și faptul că în lunile septembrie-decembrie 2016,  R.A.J.D.P. a plătit câte 1.359.000 lei pentru răscumpararea stației de asfalt și a eșalonului de reciclare.  În fapt, la finalul a patru luni s-a plătit, în total, suma de  5,43 milioane lei pentru ca Regia să poată opera cu cele două utilități. (…) Împreună cu administratorul judiciar am conceput planul de reorganizare, acesta fiind votat în unanimitate, în august 2017, de comitetul creditorilor”, a spus Lungoci.

În perioada 2018 – 2020, a fost  inițiat și un plan de retehnologizare. În acest sens, până la această dată au fost achiziționate:

– Zece  autobasculante 8×4 dotate cu lame și sărărițe, utilizate atât în activitatea de producție curentă (transport materiale – piatră, asfalt), cât și în cea de deszăpezire;

– Două  distribuitoare laterale de agregate, care asigură o productivitate ridicată în lucrările de pietruire acostamente;

– O freză de asfalt cu lățimea de 1m, prin folosirea ei fiind  asigurat  un ritm ridicat în lucrările de frezare a îmbrăcăminții asfaltice degradate și pregătirea suportului pentru covoarele noi;

– sunt contractate, urmând să fie livrate în luna noiembrie 2020, șapte autoturisme absolut necesare transportului muncitorilor la punctele de lucru.

De asemenea, sunt finalizate procedurile de licitație pentru achiziționarea unor utilaje vitale:

– 1 repartizator de asfalt

– 1 cilindru compactor liss 10-12 to

– 1 cilindru mixt 14-18 to

– 1 cilindru 2,5-3,0 to

– 1 cilindru 3,5-4,5 to

– 1 excavator pe șenile

– 1 remorcă platformă trailer – 50 to

Lucrări efectuate de RAJDP în 2016 – 2020

În perioada 2016-2020 prin programele anuale de lucrări, RAJDP a intervenit, prioritar, pentru reabilitarea rețelei principale de drumuri județene asfaltate, în vederea asigurării unei circulații rutiere în condiții optime de siguranță și confort în tot județul Constanța. Astfel, în această perioadă, s-a realizat refacerea îmbrăcăminții asfaltice pe 433,661 km de drumuri județene, restul tronsoanelor asfaltate fiind fie în stare bună, fie în curs de reabilitare/modernizare pe programe cu finanțare europeană (DJ 223, DJ226, DJ226A). Totodată, alături de lucrările de refacere a îmbrăcăminții asfaltice o atenție sporită s-a acordat și celorlalte categorii de lucrări: estetică rutieră, întreținere poduri/podețe, pietruiri acostamente. De asemenea, au fost efectuate lucrări de siguranța circulației, atât prin refacerea permanentă a semnalizării verticale (indicatoare rutiere), cât și semnalizării orizontale (marcaje rutiere).

drumuri asfaltate
Drumuri asfaltate în perioada 2016 – 2020

Obiective pentru 2021 – 2024

Odată cu schimbarea conducerii Consiliului Județean Constanța și venirea liberalilor la putere, conducerea RAJDP consideră că trebuie să se aibă în vedere și să se asume continuarea dezvoltării rețelei de drumuri județene prin modernizarea unor sectoare de drumuri. Unele dintre ele sunt aflate acum la nivel de pămant sau piatră spartă, sectoare care pot deveni artere importante în județ. Potrivit RAJDP, pentru lucrările ce se doresc implementate în perioada 2022-2024 este necesar un efort comun în vederea elaborarării documentațiilor necesare (cadastre, expertize, SF/DALI, PT, avize), precum și identificarea/stabilirea surselor de finanțare (Buget local, Buget de Stat, Fonduri Europene POAT, TEN-T, POR).

propuneri lucrari 2021
Propuneri de lucrări pentru 2021

„Pentru iarna 2020-2021, R.A.J.D.P. are atît utilajelele și mijloacele auto, cât și resursa umană pregătite. De asemenea, avem asigurate sarea și nisipul pentru materialul antiderapant – 12.000 to, având posibilitatea suplimentării cu încă 6.000 to. La această dată, carburantul este asigurat, prin contract, până la finalul lunii ianuarie 2021. Pentru asigurarea carburantului necesar după luna ianuarie, urmează să fie reluată procedura de achiziție pentru perioada 2021-2022. La aceasta dată, R.A.J.D.P. deține o capacitate de stocare motorină de 110.000 litri, cantitate ce poate asigura  necesarul pentru 4 săptămâni de acționare pe timp de iarnă”, a punctat Lucian Lungoci.

Propuneri lucrari 2022 2024
Propuneri de lucrări pentru 2022 – 2024

În final, directorul general al RAJDP își exprimă dorința ca noua putere să nu pună pe butuci Regia, așa cum a fost până în 2016, întrucât există o serie de argumentații dincolo de orice interese sau coloraturi politice:

„Administrarea și întreținerea rețelei de drumuri reprezintă un sector strategic al județului și nu trebuie înstrăinat unor firme private. În ultimii 30-40 de ani, în cadrul R.A.J.D.P. s-au format oameni, specializați în lucrări de drumuri, cu o mare experiență și care cunosc fiecare metru pătrat de pe rețeua de drumuri judeţene din Constanța. Activitatea Regiei asigură locuri de muncă preponderent în mediul rural, angajații din comunele și satele județului putând, astfel, să garanteze venitul necesar traiului zilnic pentru sute de familii. R.A.J.D.P. dispune de o infrastructură puternică, bine repartizată în județ – secții de producţie și  cariere atât în sudul, cât și în nordul judeţului, stație de asfalt în centrul județului – ceea ce îi conferă posibilitatea unei bune administrări, precum și intervenții operative și eficiente pentru repararea și întreținerea rețelei de drumuri județene. Administratorul drumurilor intervine în regim de urgență pentru asigurarea siguranței circulației, nefiind nevoie de achiziții publice îngreunate de o legislaţie stufoasă”, a concluzionat Lungoci.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *