Lukașenko crede că Germania încă este NAZISTĂ: „Strămoșii lor au ucis un bielorus din trei. NU ne așteptam la asta după 80 de ani…”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko acuză Germania de un „act de nazism”, după ce Uniunea Europeană (UE) a impus noi sancţiuni Belarusului care vizează surse de venit importante ale regimului, relatează AFP. „Ceea ce nu aşteptam este ca Germania să participe la acest complot colectiv”, a tunat marţi Lukaşenko, la marcarea a 80 de ani de la începutul invaziei naziste în fosta Uniune Sovietică (URSS).

Nu ne aşteptam la asta de la cei ai căror strămoşi au ucis un bielorus din trei. Au trecut 60 de ani. Si acum? Ce e asta? un nou război cald?”, a denunţat el.

Uniunea Europeană a decis luni să impună sancţiuni în şapte sectoare economice Belarului, cu scopul de a „afecta sursele de venit ale regimului lui Aleksandr Lukaşenko”.

Această consolidare vizează să sancţioneze deturnarea unui avion de linie al companie irlandeze low-cost Ryanair în vederea arestării jurnalistului Roman Protasevici şi reprimarea opoziţiei. UE urmează să înceteze importuri ale anumitor tipuri de potasă şi de produse petroliere din Belarus sau reexportate din Belarus ca diesel, să interzică importul unor produse destinate fabricilor de tutun, să interzică acordarea oricărui împrumut bancar statului belarus, Băncii centrale belaruse sau băncilor şi entităţilor deţinute majoritar de stat şi să interzică vânzarea anumitor produse financiare – titluri de valoare mobiliară, servicii de investiţii şi produse de asigurări. UE îşi consolidează, de asemenea, embargoul impus armamentului, incluzând arme de vânătoare şi sport, şi interzice vânzarea de bunuri cu dublu uz civil şi militar şi materiale de supraveghere.

Belarusul consideră noile sancţiuni care i-au fost impuse de Occident drept o „declaraţie de război economic”, avertizează marţi, într-un comunicat, Ministerul bielorus de Externe, relatează Reuters. Puterile occidentale au impus luni o serie de noi sancţiuni, în cadrul unei acţiuni coordonate vizând oficiali, legiuitori şi miniştri din administraţia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care a ordonat unui avion de vânătoare belarus să oblige un avion aparţinând companiei irlandeze low-cost Ryanair să aterizeze la Minsk, la 23 mai, în ceea ce ce Occidentul denunţă un act de piraterie aeriană de stat. Minskul denunţă faptul că aceste sancţiuni urmează să aibă un impact negativ asupra intereselor cetăţenilor belaruşi şi avertizează că este nevoit să adopte măsuri care ar putea afecta negativ, la rândul lor, cetăţeni şi întreprinderi din Occident .

Uniunea Europeană (UE) îşi continuă „acţiunile distrugătoare deliberate împotrova populaţiei” cu scopul de a „seca financiar regimul” Lukaşenko. „În fapt, acest lucru este o declaraţie de război economic”, avertizează diplomaţie bielorusă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.