Lukașenko amenință că va OPRI livrările de gaz rusesc spre UE dacă Polonia închide granița cu Belarus

Liderul din Belarus, Alexander Lukashenko, a spus că este pregătit să închidă conductele cu gaz rusesc care alimentează restul Europei, dacă Polonia închide granița cu Belarus, a scris agenția de știri RIA, citată de Reuters. Lukashenko a mai lansat o amenințare asemănătoare luna trecută care a stârnit reacția președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a avertizat Belarusul că oprirea livrărilor de gaz spre Europa prin conductele deținute de Gazprom ar reprezenta o „încălcare a contractului nostru de tranzit”.

Miercuri, Lukashenko a părut neafectat de avertizarea Rusiei. „În timp ce Polonia împreună cu alții iau și mai multe măsuri împotriva Belarusului, ei chiar cred că o să fiu constrâns de niște contracte? Să fim serioși, ar trebui să știe mai bine”, a spus Lukashenko într-un interviu cu o publicație rusească, potrivit Politico.

Polonia are ideea asta de a închide granița cu Belarus. Bine, lasă-i să o facă”, a spus Lukashenko. „Dacă închid granița, atunci trebuie să se mai gândească cum o să mai cumpere energie din Rusia.”

Tensiunile dintre cele două țări au atins cote alarmante din cauza crizei migranților. Minskul este prins într-un scandal cu Uniunea Europeană pe tema migranților din taberele de refugiați de la granița de vest a Belarusului. UE a acuzat Belarusul că a transportat cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și că i-a „împins” spre vestul Europei prin Polonia, Lituania și Letonia. Belarusul respinge acuzațiile.

Miercuri, ministrul apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a spus că atașatul pentru apărare al Belarusului a fost chemat la discuții după ce luminile pe care soldații polonezi le-au montat lângă orașul Terespol au fost avariate de focuri de armă. „Provocările serviciilor belaruse sunt complet inacceptabile”, a scris Blaszczak pe Twitter.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a introdus marți noi reguli care permit guvernului să limiteze accesul oamenilor în apropierea graniței cu Belarus. Legea a intrat în vigoare miercuri și a înlocuit starea de urgență care a expirat marți la miezul nopții.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.