Ludovic Orban: „Vor fi cel mult 18 ministere”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus joi despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar.

Nu a existat nici un fel de discuție legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii și care să aibă un număr cât mai redus de ministere – 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii au pregătit o schiță de Guvern pe care o vor prezenta la negocierile cu cei de la USR-PLUS și UDMR. În varianta PNL va crește numărul de portofolii prin spargerea actualelor ministere, dar vor fi și trei funcții de vicepremier. De asemenea, cele trei partide vor semna un acord de coaliție, iar negocierile oficiale vor începe de sâmbătă. Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor.

În varianta PNL am putea avea: Ministerul Economiei și Energiei, Ministerul Turismului și Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Cei de la USR-PLUS ar avea o fărâmițare și mai mare: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Turismului, Ministerul IMM-urilor, Ministerul Transporturilor și Ministerul Comunicațiilor.

Se avansează și primele nume pentru diverse ministere:

La ministerul de Interne: Marcel Vela sau Rareș Bogdan

Ministerul Economiei: Virgil Popescu (PNL)

Ministerul Fondurilor Europene: Marcel Boloș (PNL)

Ministerul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu sau Cseke Attila

Ministerul Justiției: Stelian Ion

Ministerul Muncii: Dan Vâlceau sau Cristian Seidler

Ministerul Educației: Ștefan Pălărie de la USR.

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode (PNL) sau Cătălin Drulă (USR)

Ministerul Agriculturii: Adrian Oros sau Emil Dumitru, ambii de la PNL

Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu (USR).

Aceasta este o primă schiță a Guvernului, dar negocierile sunt în toi și orice nume se poate schimba, la fel cum orice minister poate trece de la un partid la altul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *