Spread the love

Guvernul social-democrat a fost doborât săptămâna trecută, iar partidele aflate până mai ieri în opoziție trebuie să găsească formulare de guvernare. Pentru viitorul Executiv, USR-iștii insistă pe alegerile anticipate, însă liberalii susțin că ei sunt dispuși să preia de acum responsabilitățile guvernării, aspecte care au reieșit încă de la consultările partidelor care au avut loc recent la Palatul Cotroceni.

CTEȘTE ȘI:

Liberalii dau ca certă desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de premier și, ca la orice schimbare de putere din România, pretendenții la funcții ministeriale au făcut coadă la ușa lui Orban.

Klaus Iohannis a anunțat vineri că va avea iar consultări cu partidele parlamentare luni, într-o formulă mai restrânsă, în vederea formării unui nou Guvern. Preşedintele a amânat însă discuţiile cu liderii partidelor parlamentare pentru marţi, când ar urma să anunţe şi numele viitorului prim-ministru. Șeful statului se va întâlni, marți, cu liderii partidelor parlamentare Victor Ponta (Pro România), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Eugen Tomac (PMP) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian privind desemnarea noului premier.

Cabinetul Orban. Cum ar arăta guvernul minoritar PNL

Presupusul guvern minoritar PNL va fi condus de Ludovic Orban, iar Raluca Turcan – vicepremier. Totodată, Raluca Turcan este vehiculată, alături Marilen Pîrtea și Florica Cherecheș la Educație; Florian Cîțu la Finanțe, Robert Sighiartău la Dezvoltarea Regională; Emil Hurezeanu, Cristian Diaconescu, Vlad Nistor sau Bogdan Aurescu la Externe; Ion Cupșa, Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu sau un independent la Justiție; Mara Calista și Dan Vîlceanu la Muncă; Vlad Nistor sau Adriana Săftoiu la Cultură; Victor Paul Dobre sau Dudu Ionescu la Interne și același Dudu Ionescu sau Ovidiu Raețchi la Apărare.

Guvernul PNL ar avea doar 17 ministere.

„Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenţii, autorităţi de toate felurile. Lucrurile sunt fundamentale, pentru că nicio politică publică nu poţi să o pui în practică dacă nu ai corpul funcţionarilor care să participe la implementarea ei”, a spus Ludovic Orban

PNL, în opoziție față de… opoziție. Dobre așteaptă tăvăleala

USR nu susține varianta guvernului minoritar, insistând pe alegerile anticipate. UDMR ar susține guvernul minoritar al PNL, la fel și PRO România. Președintele partidului, Victor Ponta, a arătat faptul că el… se simte bine în opoziție și că vom face cu PNL cum am făcut și cu PSD. Astfel, din perspectiva celor de la PRO România, guvernul minoritar este astfel de preferat, pentru că poate fi tocat mai ușor.

„Până nu avem o discuție cu Victor Ponta după întâlnirea de marți de la Cotroceni, nu avem ceva concret stabilit. Dar, personal, cred că este mai bine dacă avem guvern minoritar”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *