Ludovic Orban: „Testăm cât este NECESAR! Utilizăm doar aparate care oferă PRECIZIE 100%”

Primul ministrul Ludovic Orban a declarat duminică seară faptul că măsurile restrictive aplicate de autorități sunt, într-adevăr, nepopulare, însă utile pentru sănătatea publică. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Orban a punctat faptul că măsurile restrictive vor continua până nu avem garanția că trece vârful epidemiei.

„Suntem în faza în care transmiterea virusului se face în comunitate. Aproape toate cazurile le-am avut din import, din zone cu nivel de răspândire foarte mare și care au transmis în România. De la un timp, suntem în faza de transmitere în comunicate. Măsurile de restricții luate de autorități vor rămâne o perioadă în vigoare până depășim vârful. În 26 februarie, când a apărut primul caz în România, în Spania erau două cazuri. Câte persoane sunt infectate astăzi în Spania, câte au decedat și câte în România. Noi ne-am făcut datoria față de români. Chiar dacă românii au fost nemulțumiți de măsurile pe care le-am luat, au fost pentru sănătatea lor. Trebuie să fim în gardă încă o perioadă de timp, nu trebuie să ne relaxăm până nu avem garanția că trece vârful epidemiei”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit premierului, vârful epidemiei este așteptat să se manifeste în țara noastră, după data de 1 mai, apoi trebuie atenție la modul în care are loc descreșterea.

Premierul compară constant cifrele din România cu cele din Spania, unde, duminică, se înregistrează 130.759 de persoane infectate și 12.418 decese. În România, duminică, sunt înregistrate 3.864 de persoane confirmate pozitiv și 151 de decese. Orban este convins că diferența se datorează măsurilor la timp luate de autoritățile din România. Întrebat dacă aceste diferențe se datorează faptului că România are o capacitate de testare mult mai redusă față de Spania sau alte țări europene și de aici numărul redus de cazuri în țara noastră – ceea ce, evident, denotă mult mai multe cazuri decât cele comunicate oficial sau depistate – premierul a insistat că în România testăm atât cât este necesar. Totodată, potrivit lui Orban, în România sunt utilizate doar aparatele care oferă precizie 100%.

„Testăm atât cât e necesar. Noi am plecat de la trei centre de testare. Am crescut gradual capacitatea de testare, acum sunt 37 de centre, nu doar 37 de PCR-uri, înseamnă mai multe PCR-uri. Testarea este în evoluție. De săptămâna viitoare mai intră 500 PCR-uri în testare, 10 prin donație a Crucii Roșii. (…) Mai intră în funcțiune 5 PCR-uri achiziționate de UNIFARM. Sunt autorități locale care au achiziționat prin spitalele județene. Capacitatea de testare crește progresiv pe măsura nevoilor de testare. Noi avem o metodologie recomandată de la nivelul specialiștilor Comisiei Europene, validată de INSP și de Ministerul Sănătății. Noi respectăm această metodologie. (…) Continuăm acest efort. Acum, nici nu poate să se testeze oricine. Sunt persoane de contact, care au istoric de călătorie internațională, care vin din țări unde e răspândit virusul, persoane care au simptome, instituționalizate, există un set de priorități pe care noi îl respectăm. (…) Atâta timp cât recomandarea formulată de specialiști este aceea de a utiliza doar aceste teste care au 100% precizie, nu putem să folosim alte teste. Metodele rapide de testare nu au precizie 100%. Există riscul. Dintre 100 de oameni testați rapid, e posibil ca minim 20 – diagnostic negativ, să fie pozitiv. Considerându-se sănătoși, se mișcă fără restricție în comunitate. Nu putem să îi considerăm sănătoși pe unii care sunt purtători ai virusului. Nu putem să achiziționăm orice fel de aparate, există teorii că se pot folosi și alte tipuri de testare. Noi alocăm resursele pentru aparatele care oferă precizie 100%”, a mai spus Ludovic Orban.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până duminică, la nivel național, au fost prelucrate 38.623 de teste, cu 2.531 mai multe decât la raportul de sâmbătă. Astfel, în România, media de testare pe zi este de aproximativ 2.500. În comparație, Germania, de exemplu, a efectuat în medie circa 350.000 de teste de coronavirus pe săptămână (50.000 de teste pe zi), mult mai multe decât orice altă ţară europeană.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *